Recht op zwangerschapsverlof

17 februari 2015

Maandagochtend... eerst maar even een brief richting de gemeente Amsterdam. Al drie maanden geleden vroegen we ons af op welke rechtsgrond het openbare Kerkepad in Holysloot werd afgesloten. En net toen ik de brief bij de uitgaande post had liggen, plofte het antwoord van de gemeente bij ons op de deurmat... Duidelijk dat dit juridisch vraagstukje meerdere partijen bezig houdt.

Waar gaat het over?

Het pad in Holysloot is er zo eentje waar altijd iets om te doen is. Jaren geleden heeft een rechter zelfs moeten bepalen dat het een openbaar pad betreft. Voor Wandelnet belangrijk, want het is een schakel in het Zuiderzeepad. Bovendien mooi, onverhard en veilig en dat is in de omgeving van Amsterdam niet vanzelfsprekend.

Broedseizoen

Maar afgelopen jaar werd het pad opnieuw afgesloten. Weliswaar tijdelijk, maar door het hek en sloten was het voor wandelaars onmogelijk om tijdens het broedseizoen dit paadje te gebruiken. Volgens de gemeente gerechtvaardigd op basis van een Algemeen Plaatselijke Verordening en in lijn met de Flora- en Faunawet.

Recht op zwangerschapsverlof

Één van mijn collega's vond het wel terecht, die afsluiting tijdens het broedseizoen. "Jij hebt toch ook recht op zwangerschapsverlof?". Nog los van de vragen of ik die zwangerschapsperiode ongestoord kon leven en hoe verstorend een wandelaar op een paadje eigenlijk voor een vogel is, zit ik vooral met het vraagstuk hoe dit juridisch in elkaar steekt. Want; mag je een openbaar pad afsluiten tijdens het broedseizoen op grond van een APV?

Wie het weet, mag het zeggen! En ondertussen doe ik ook alvast maar even navraag bij advocatenkantoor Van der Feltz, die zich in het verleden pro deo heeft ingezet voor een andere Wegenwettelijke zaak voor Wandelnet...

 

 

Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons