Romeinse Limespad geopend

24 mei 2018

Romeinse LimespadMet een schroefboormachine in de hand opende Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht samen met Joep Naber, directeur van Wandelnet gisteren officieel het Romeinse Limespad. Door het plaatsen van de laatste twee markeringen kunnen wandelaars vanaf nu gaan genieten van de resten van het Romeinse verleden. Het pad volgt 275 km lang de noordelijke grens van het Romeinse Rijk in Nederland.

Grondleggers van de westerse beschaving

Van Katwijk tot Nijmegen wandelt u langs meer dan 40 historische plekken, onder meer het oude fort ‘Nigrum Pullum’ (Zwammerdam), Castellum Hoge Woerd (De Meern) en Museum Het Valkhof (Nijmegen). ”De Romeinen zijn de grondleggers van de westerse beschaving. Dat willen we graag zichtbaar én beleefbaar maken”, aldus Joep Naber. Zo kun je opgegraven artefacten bewonderen, bijv. in het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en meer leren over de uitwisseling van goederen en cultuur tussen Romeinen en andere in het gebied wonende volken, zoals de Bataven. Het Romeinse Limespad is in twee richtingen bewegwijzerd met de bekende wit-rode markering.

Gids en gps-tracks

Gelijktijdig met het Romeinse Limespad is er bij de ANWB een Limes fietsroute verschenen. Deze 200 km lange route volgt het fietsknooppuntennetwerk waarbij je van knooppunt naar knooppunt fietst. Van beide routes is een gids verschenen en kun je gratis gps-tracks downloaden. Voor meer info: Romeinse Limespad en Limes fietsroute.

Limes samenwerking

De routes zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de ANWB, Wandelnet, Stichting Landelijk Fietsplatform, Romeinse Limes Nederland, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Nederlandse Limes Samenwerking (NLS) (samenwerking tussen provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland).

Steun ons