Routebeschrijving Groningen (Lauwersmeer - Bad Nieuweschans)

Vrijwilliger Jan de Reus is padcoördinator van het Groningse gedeelte van Nederlands Kustpad deel 3. Hij vertelt u graag wat u op 'zijn' pad kunt verwachten.

Het Gronings volkslied begint Lauwersmeermet 'van Lauwerssee tot Dollard tou' en dat is grotendeels de route die ons pad maakt door de provincie Groningen. Het begint (óf eindigt) bij het prachtige nationaal park Lauwersmeer met zijn talrijke broed- en trekvogels. Als bijzonderheid kan ik u melden dat een zeearendenpaar hier jaarlijks een of meer jongen grootbrengt.

Op de route kom je naast open velden ook stukjes bos tegen en passeer je oude boerderijen en sfeervolle, veelal radiaire wierdedorpjes. Onderweg vindt je nog meer sporen van een rijke historie zoals oude kerken en borgen. Na het middeleeuwse stadje Appingedam met zijn hangende keukens, loopt de route via de haven en industriestad Delfzijl over de dijk naar Termunten. Hier kun je met een beetje geluk, in de zomerperiode zeehonden spotten. De weidsheid van de uitgestrekte polders aan de ene kant en de Dollard aan de andere kant, bezorgt je een gevoel van nietigheid en je voelt je één met de natuur.

Graan Nederlands Kustpad deel 3Bij het verlaten van de dijk, kom je terecht in de graanrepubliek, één van de belangrijkste akkerbouwgebieden van ons land met zijn grote en statige boerderijen. Omdat de landarbeiders niet meeprofiteerden van de rijkdom van het land, was dit gebied een voedingsbodem voor het communisme. Via Kostverloren en Nieuw Beerta bereik je Nieuweschans waar het Kustpad aansluit op het Noaberpad en op het Duitse gedeelte van het Europese Kustpad E9.

De variatie van landschap is een van de grote charmes van deze route. Mooi is ook de keuze die je kunt maken voor de Wad- of Wierdenvariant, tussen Leens en Uithuizen of de dagwandelingen van het Waddenwandelen. Om dit pad te kunnen bewandelen moeten de meesten van jullie wat verder reizen, maar ik beveel het van harte aan!

Steun ons