Ruim 10 miljoen wandelaars in Nederland

14 juli 2015

Nederlanders wandelen wat af. Maar hoe vaak eigenlijk? En waarom? Zijn er specifieke trends waar te nemen? Wat is de kwaliteit van het wandelaanbod? Om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen zijn er actuele onderzoeksgegevens nodig. Omdat de laatste Wandelmonitor met alle trends en ontwikkelingen alweer vijf jaar geleden is verschenen, werd het tijd voor een update.

Begin dit jaar zijn er nieuwe metingen uitgezet via NBTC-NIPO om een jaar lang continu te monitoren hoeveel mensen er wandelen, wat de wandelaar beweegt, waar hij gebruik van maakt, wat hij besteedt etc. Zodoende krijgen we een compleet beeld van de wandelaar, de wandelmarkt, nieuwe trends en ontwikkelingen en kunnen we in 2016 de Wandelmonitor geheel herzien. 

Update kerncijfers 2015:

Vooruitlopend op de nieuwe Nationale Wandelmonitor die volgend jaar zal verschijnen publiceren we online een update met de kerncijfers. Een kleine greep uit de cijfers:

  • 481 miljoen wandelingen per jaar (de populairste vrijetijdsbesteding in Nederland)
  • 10,5 miljoen wandelaars maken een wandeling voor het plezier van minimaal 1 uur (62% van de Nederlanders)
  • 1,2 miljoen Lange Afstand Wandelaars (minimaal 3 uur = 15 km wandelen)
  • Opbrengst wandelen ruim 1,3 miljard
  • Gezondheidswinst bijna 7 miljard euro

Lees verder: Wandelmonitor update: kerncijfers 2015

 

Wie is de Korte Afstand Wandelaar?

De kortere wandeling is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Is deze groep wandelaars te vergelijken met de gemiddelde wandelaar? Of zijn er specifieke kenmerken of verschillen te ontdekken? Om deze groep wandelaars beter in beeld te brengen is er naast het landelijke onderzoek dit jaar ook specifiek onderzoek uitgevoerd naar de wandelaar die kortere wandelingen maakt van maximaal 15 kilometer. De resultaten van het afstudeeronderzoek naar de korte Afstand Wandelaars zijn inmiddels bekend en gepubliceerd op de website. Maak kennis met de lekker-weg wandelaar, gezondheidsloper, natuurbelever, gezelligheidswandelaar en rustzoeker.

Lees verder: Korte Afstand Wandelaars

Steun ons