Samen op (het) Pad

Genieten van een NS-wandeling, dat gun je toch iedereen. Wandelnet onderzocht in hoeverre deze wandelingen ook bereikbaar en toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Visueel beperkten gingen zelf op pad en liepen met geleidehond, stok, GPS, gesproken tekst en/of buddy vier NS-wandelingen.

Samen op het padDe NS-wandeltochten die werden onderzocht, moesten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • honden zijn toegestaan en hoeven niet over een overstapje, veerooster of bruggetje getild te worden;
  • de routes beginnen en eindigen op een station, zonder aanvullend bus- of bootvervoer;
  • de routes liggen verspreid over het land.

 

We kozen uiteindelijk voor de routes Den Haag, Landgoed Groeneveld, Markelose Berg en Utrechtse Heuvelrug. De blinden en slechtzienden bleken grote delen zelfstandig te kunnen lopen. Maar ze gaven, zoals gevraagd, ook zaken aan die het hen lastig maken. Te denken valt aan het oversteken van provinciale wegen, het volgen van een routebeschrijving die allerlei visuele elementen benoemd en GPS-apparatuur die onvoldoende informatie voor blinden/slechtzienden geeft.

Conclusie

Met het oog op veiligheid en intensiteit van de routes adviseert Wandelnet visueel beperkten om NS-wandelingen samen met een buddy te lopen. Dit heeft voor beide meerwaarde, omdat ziende en niet-ziende de route heel anders beleven. De een ziet, de ander hoort, ruikt en voelt. Mogelijk kan het buddysysteem opgezet voor de Koninklijke Weg uitgebreid worden naar andere routes.

Wandelnet heeft inmiddels al een aantal stappen ondernomen om het blinden en slechtzienden op deze site makkelijker te maken:

  • De door blinden/slechtzienden reeds opgestelde aanvullende informatie is bij de andere downloads van de betreffende route geplaatst. Hierin is tevens het percentage verhard/onverhard en afstanden tot horecagelegenheden opgenomen;
  • Routebeschrijving en achtergrondinformatie zijn als platte tekst in een download geplaatst. Via Robotekst.nl kan de tekst in gesproken tekst (mp3) worden omgezet;
  • Er is een download gemaakt waarin voor alle NS-wandelingen staat vermeld of een hond is toegestaan;
  • Er is een alternatief voor de captcha (beveilingscode) geplaatst, die wandelaars nodig hebbem om zich op wandelnet.nl te registreren.


Dit project werd ondersteund door Groen en Handicap, Oogfonds en Ars Donandi.

Steun ons