Samenwerken in het Vijlenerbos

19 april 2016

KrijtlandpadIn het Vijlenerbos waren veel paaltjes met markeringen van het Krijtlandpad er slecht aan toe. Vervangen? Wie had ze ooit neergezet? Yolanda de Boer, padcoördinator van het Krijtlandpad, stapte naar Staatsbosbeheer.

verrotte paaltjes

“Totaal verrot” zegt Yolanda de Boer en ze raapt het afgebroken paaltje op. Scheef gezakte, omgevallen of helemaal verdwenen paaltjes. Het was een groot probleem in het Vijlenerbos in Zuid-Limburg. Yolanda duwt tegen het volgende paaltje met geelrode verfstrepen. Ook dat breekt, met nauwelijks hoorbaar gekraak, boven de grond af. Dit was het precies het probleem waarmee ze een jaar geleden op bezoek ging bij Huub van Proemeren, boswachter van Staatsbosbeheer in het Vijlenerbos.

mountainbikers

Tijdens de gesprekken bleek ook Staatsbosbeheer, de eigenaar van het bos, een probleem te hebben. Op een aantal, vaak steile en smalle, paden kwamen wandelaars en mountainbikers steeds vaker met elkaar in conflict. Die routes moesten uit elkaar. Staatsbosbeheer wilde daarom het Krijtlandpad iets verleggen en opschuiven naar een ander bospad. De kaarten kwamen op tafel, er werden routes getekend en in het bos werden paden verkend.

samenwerking

“We weten nog steeds niet wie die paaltjes ooit neer zette, maar het doet er niet meer toe” zegt Yolanda. De problemen zijn samen aangepakt. Het Krijtlandpad werd op twee plekken iets verlegd. Staatsbosbeheer zette daar nieuwe paaltjes neer, de vrijwilligers schroefden de geelrode markering erop. Verrotte paaltjes op de andere delen van de route werden weggehaald. Er kwamen daar geen nieuwe. De markeringen werd overgebracht naar de al aanwezige, gekleurde routepaaltjes van de rondwandelingen van Staatsbosbeheer. En als er niet een dergelijk paaltje was? Dan zette Staatsbosbeheer daar alsnog eentje neer, speciaal voor het Krijtlandpad.

werk afgerond

Afgelopen maandag was de laatste werkdag in het Vijlenerbos. “Al met al een goede samenwerking met een mooi resultaat” bromt Yolanda de Boer tevreden met schroefjes tussen de lippen. De boormachine zoemt voor de laatste keer. Een stapel verrotte paaltjes ligt in de berm. Medewerkers van Staatsbosbeheer zullen ze later ophalen.

langs Geul en Bommerig

Wandelaars kunnen nu weer ongestoord genieten van het Krijtlandpad. Heerlijk langs de Geul en door de weilanden bij Bommerig. Niet meer over de steile afdalingen in de mountainbikeroute. Rustig, veilig, met goede markeringen. Helemaal klaar voor het nieuwe wandelseizoen.

 

Foto: Guido Janssen en Yolanda de Boer aan het werk in het Vijlenerbos

Steun ons