Spoorovergang bij het Friese Bears beveiligd

9 januari 2018

spoorwegovergang Tsjerkepaad BearsIedereen was het er over eens. De onbewaakte spoorwegovergang op het Friese Tsjerkepaad was gevaarlijk. Gelukkig is de overgang nu beveiligd.

Recreatief belang

Ten zuidwesten van Leeuwarden, op het Tsjerkepaad tussen Bears en Fûns, lag een gevaarlijke, onbewaakte spoorwegovergang. Opheffen was volgens Wandelnet geen optie. In de “Quickscan onbeveiligde overwegen uit 2014” kreeg de spoorovergang de hoogste recreatieve waarde van alle onbewaakte spoorwegovergangen in Friesland. De spoorwegovergang is voor recreanten als het ware een 'poort’ naar het achtergelegen gebied. Ze is van groot belang voor fietsers en voetgangers rond de dorpen Bears, Hilaard en Fûns. Andere overwegen in de omgeving waren eerder al opgeheven.

Nu bewaakt

Prorail heeft de overweg onlangs beveiligd. Het is nu een bewaakte overgang met knipperlichten, bellen en overwegbomen. Een mooie stap vooruit. Bindert Kloosterman, belangenbehartiger voor Wandelnet in Friesland: “We zijn blij dat deze overweg alvast is beveiligd. Eerder dan verwacht en zonder discussie. Dat geeft ons hoop dat de ook andere overwegen met een recreatief belang niet afgesloten maar snel beveiligd worden”. Lees op Belang spoorwegovergangen voor wandelaars in beeld meer over Niet Actief Bewaakte Overwegen.

Elfstedenpad

Het Tsjerkepaad is een belangrijke schakel in het lokale knooppuntennetwerk voor fietsers en wandelaars. Het pad is ook onderdeel van het nieuwe Elfstedenpad.  

 

Foto: bewaakte spoorwegovergang Bears-Fûns (Bindert Kloosterman)

Steun ons