Spoorovergang Laantje van Alverna blijft dicht

29 juni 2015

Laantje van Alverna spoorwegovergangDe gemeente Heemstede geeft Prorail uitstel van de verplichting om de spoorwegovergang naar het Laantje van Alverna weer te openen. Prorail mag eerst rustig het hoger beroep afwachten, wandelaars en fietsers zijn de dupe.

Gemeent legt dwangsom Prorail op

In oktober 2014 sloot ProRail de spoorwegovergang naar het Laantje van Alverna af. Wandelnet en de Fietsersbond stapten naar de rechter. Deze bepaalde dat het om een openbare weg gaat en de overweg dus gewoon weer open moest. De overweg moest voor 1 juli weer toegankelijk zijn voor wandelaars en fietsers. De gemeente legde aan ProRail een dwangsom op van 5000 euro per dag na 1 juli als de overweg niet toegankelijk zou zijn voor wandelaars en fietsers. Prorail ging ondertussen tegen het besluit in hoger beroep bij de Raad van State.

Gemeente geeft Prorail uitstel

De datum van 1 juli nadert met rasse schreden. Maar dat zal in de situatie bij het Laantje van Alverna niet veel veranderen. De overweg blijft dicht. De gemeente heeft inmiddels besloten om eerst het hoger beroep bij de Raad van State af te wachten. De gemeente geeft ProRail gedurende die tijd uitstel van de opgelegde verplichting om de overweg weer toegankelijk te maken. De gemeente laat weten dat het de gewoonte is om uitstel te verlenen als er bezwaar wordt ingediend.

Wandelnet en Fietsersbond in actie

Het was bij voorbaat duidelijk dat ProRail bezwaar zou aantekenen en in hoger beroep zou gaan. “ProRail heeft zelf het risico genomen om de overweg af te sluiten, terwijl de zaak nog onder de rechter was” zegt Jaap Moerman van de Fietsersbond. “Zo komt ze er wel heel makkelijk mee weg.” Wandelnet en de Fietsersbond laten het er niet bij zitten. Op 22 juli vergadert de bezwarencommissie van de gemeente Heemstede. Het Wandelnet en de Fietsersbond zullen daar hun standpunt duidelijk maken: de gemeente moet Prorail geen uitstel verlenen en verplichten de overweg gewoon zo snel mogelijk weer open doen.

Alternatieve beveiligingssystemen

Wandelnet en de Fietsersbond zijn van mening dat de spoorwegovergang zo snel mogelijk weer open moet en dat daarna gezocht moet worden naar een passende, alternatieve vormen van beveiliging. Staatssecretaris Mansveld stelde afgelopen week 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van dergelijke innovatieve systemen. De overweg naar het laantje van Alverna zou dus een prima proefproject zijn.

 

Foto: afsluiting overweg naar het Laantje van Alverna (Eelco Langerijs)

Steun ons