Spoorwegovergang Groningse Tjamsweer beveiligd

16 januari 2018

spoorwegovergang NABO JukwerdGoed nieuws voor wandelaars in de omgeving van Appingedam. De onbewaakte spoorwegovergang bij Tsjamweer is sinds kort beveiligd.

Onbewaakte overgangen

Afgelopen jaar constateerde de Adviesgroep Infrastructuur en Recreatie (ANWB, Wandelnet, Fietsersbond, Fietsplatform en NOC*NSF) dat Nederland 82 onbewaakte spoorwegovergangen kent die recreatief van belang zijn. Een was te vinden op het kerkepad bij Tjamsweer richting Jukwerd, in het buitengebied van het Groningse Appingedam. Onlangs plaatste ProRail beveiliging op de spoorwegovergang bij Tjamsweer. De overgang is nu bewaakt met overwegbomen, bellen en lichtsignalen. Bekijk hier het resultaat.

Knooppuntennetwerk

De overgang bij Tjamsweer is onderdeel van door het wandelknooppuntennetwerk in de provincie Groningen. Het pad naar Jukwerd, in het agrarische buitengebied van Appingedam, is dan ook vooral geliefd bij wandelaars. Het rondje Tjamsweer-Westerwijwerd-Tjamsweer is een mooie kennismaking met het prachtige Groninger wierdenlandschap.

Andere oplossingen

Het beveiligen van spoorwegovergangen kan op verschillende manieren. In 2017 testte Wandelnet samen met andere recreatieve organisaties nieuwe, innovatieve oplossingen / beveiligingen voor onbewaakte spoorwegovergangen. ProRail bracht eind vorig jaar in een speciaal magazine uit waarin staat wat er gebeurt met de onderzoeksresultaten. Nieuwsgierig? Lees dan Proeftuin niet-actief beveiligde overwegen (NABO’s).

 

Foto: Kaartbeeld Kerkpad Appingedam. Bron: Wandelnet/Kadaster 2017

Steun ons