St. Odulphuspad in Friesland

14 november 2018

Martinikerk Bolsward OdulpuspadPelgrimeren in Friesland? Ja zeker, dat kan. Het St. Odulpuspad is genoemd naar de heilige Odulphus die in de 8e eeuw naar Friesland kwam en een klooster in Stavoren stichtte.

Klooster

De heilige Odulphus leefde aan het eind van de 8e en begin 9e eeuw in Friesland als priester en missionaris. Hij stichtte in het stadje Stavoren een klooster waarvan de invloed zich uitstrekte over heel Zuidwest-Friesland en ook daarbuiten. In latere eeuwen werd het St. Odulphusklooster verplaatst naar het dorp Hemelum in Gaasterland. In de 19e eeuw  werden op de fundamenten van de kloosterkapel de Nicolaaskerk gebouwd.

Vijftien etappes

Het St. Odulphuspad is een aaneengesloten wandelpad en pelgrimsroute dat je door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke brengt. Van Bolsward naar Oudemirnum en via Sneek en Mantgum weer terug naar Bolsward. Langs verdwenen kloosters, intieme kerken, bossen, grootse weidelandschappen en zeven van de elf Friese steden. De route is 260 km lang en opgedeeld in vijftien mooie dagetappes. Als leuke extra zijn er ook twee losse, korte rondwandelingen: in en rond de stadjes Sloten en Workum.  

Wandelgids

Bij het St. Odulphuspad hoort een wandelgids met routekaarten, veel achtergrondinformatie en leuke adresjes voor een maaltijd of een overnachting. Met de stempelkaart verzamel je onderweg op tal van plaatsen stempels. Met een volle stempelkaart kun je een mooi aandenken aan je tocht bestellen.

Meer informatie vind je op St. Odulphuspad. Verhalen van wandelaars vind je op de Facebookpagina van de route.

 

Foto: Martinikerk in Bolsward (Wandelnet)

Steun ons