Successen 2017

Samen met onze ruim 800 vrijwilligers werken we elke dag aan de kwaliteit van wandelen in Nederland. Ook in 2017 behaalden we daarbij weer resultaten waar we trots op zijn. We publiceerden nieuwe routes, staken bestaande routes in een nieuw jasje, en kwamen op voor de belangen van wandelaars. Hieronder leest u een overzicht van onze successen van het afgelopen jaar.

Elfstedenpad

Op 11 oktober 2017 is de 'Wandeltocht der wandeltochten' officieel geopend. Het Elfstedenpad brengt je op plaatsen waar de schaatsers niet komen. Zo loopt het pad niet langs, maar juist door de vele kleine dorpen. In elke van de elf steden heeft de wandelaar de mogelijkheid om een (historische) rondwandeling te maken.  

Zuiderzeepad vernieuwd

Na 10 jaar heeft het Zuiderzeepad, het Lange-Afstand-Wandelpad rond de voormalige Zuiderzee een nieuwe gids. Op 13 april werd de gids van de langste rondwandeling van Nederland gepresenteerd. Het traject is grondig opgeknapt en op vele punten verbeterd. 

Twintig nieuwe markeerders

Ze kwamen uit alle delen van het land, twintig nieuwe markeerders van o.a. het Pelgrimspad, het Nederlands Kustpad, het Utrechtpad en het Krijtlandpad. Ze volgden in april de cursus markeren en routebeschrijvingen; een combinatie van theorie, praktijk en vooral ook van veel leren van elkaar.

Wijziging Krijtlandpad

De route van het Krijtlandpad is sinds 5 juni ingrijpend gewijzigd. De Curfsgroeve is een nieuw hoogtepunt op het traject tussen Maastricht en Geulhem. De route loopt vanuit Geulhem door het bos en via de grote trap naar het nieuwe, hooggelegen pad langs de rand van de groeve.

Groene Hart in Wandelen123

Ook het nieuwe wandelroutenetwerk Groene Hart Utrecht-Midden is opgenomen in de app “wandelen123”  van Wandelnet. Wandelaars hebben daarmee in de provincie Utrecht in totaal 1100 kilometer mooie wandelroutes tot hun beschikking.

Westerborkpad

Sinds 19 juli is het Westerborkpad onderdeel van het landelijke netwerk van LAW's. De 342 km lange route loopt van Amsterdam naar Kamp Westerbork en is gemarkeerd met de bekende wit-rode markering. Met daarin 'het prikkeldraadje': symbool van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Wandelroute van het jaar

Het Groot-Frieslandpad werd Wandelroute van het Jaar 2017. Trots namen padcoördinatoren Bindert Kloosterman en Fred Triep de trofee in ontvangst. Het 362 km lange pad van Bergen aan Zee naar het Duitse Leer wint de verkiezing vanwege de rijke afwisseling aan landschappen. 

Graafschapspad vernieuwd

Vanwege het project 'Ruimte voor de Rivier', moest het Graafschapspad noodgedwongen worden aangepast. Daar hebben vrijwilligers Nanda Beijerbacht en Dries van der Sluijs dankbaar gebruik van gemaakt! Zij maakte het pad nog mooier: hij loopt nu dichter langs de IJssel en door het gezellige Borculo.

Overweg Boxtel blijft

Vrijwilligers van Wandelnet zorgden er voor dat de spoorwegovergang Kapelweg in gemeente Boxtel behouden blijft voor wandelaars, fietsers en ruiters. Hiermee komt na meer dan vijf jaar een einde aan een discussie die begon met de opheffing van overweg Bakhuisdreef.

Directeur in bestuur ERA

Wandelnet directeur Joep Naber is voor de komende vier jaar gekozen in het presidium van de European Rambler’s Associaton (ERA). De ERA is een samenwerkingsverband van 59 wandelorganisatie uit 34 Europese landen. Wandelnet is als enige Nederlandse organisatie lid van de ERA.

Steun ons