Test waarschuwingssystemen onbewaakte overwegen

7 februari 2017

systemen onbewaakte spoorwegovergangenWandelnet deed mee aan de test van nieuwe waarschuwingssystemen voor onbewaakte spoorwegoverwegen. Volgens wandelaars werkt een combinatie van oplossingen het best.

Vier systemen getest

Prorail vroeg afgelopen najaar iedereen om mee te denken over nieuwe oplossingen om onbewaakte overwegen veiliger te maken. Er werden 62 ideeën ingestuurd. ProRail koos in samenwerking met TNO de zeven beste oplossingen om in de praktijk te toetsen. Vier van de zeven werden onlangs in de 'proeftuin' op het railterrein van Crailoo geïnstalleerd. Een groep van 250 proefpersonen en vertegenwoordigers van wandel- en fietsorganisaties werd uitgenodigd om ze te testen. Wandelnet was erbij.

Borden, wegdek en telefoon

De vier geteste systemen richten zich op het waarschuwen van de weggebruiker dat er een overweg nadert: met borden, tekst op het wegdek of via de telefoon. De aanwezigen waren het meest te spreken over een combinatie van waarschuwingen, waarbij twee oplossingen erg in de smaak vielen. De eerste: een waarschuwingsbord dat bij het naderen van een overweg afwisselend een gevarendriehoek en een trein laat zien. De tweede: een combinatie van licht- en geluidssignalen met de hoorbare uitgesproken tekst “Let op, u nadert een onbewaakte overweg.” Lees het artikel over alle geteste oplossingen.

Nog drie systemen

Naast de vier nu geteste systemen, onderzoekt TNO nog drie andere oplossingen. Deze systemen richten zich op het detecteren van een aankomende trein om vervolgens een waarschuwing af te geven. Deze systemen moeten elders worden getest omdat de treinen op het terrein van Crailoo daarvoor te langzaam rijden.

Presentatie resultaten

TNO presenteert in april de onderzoeksresultaten aan ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wandelnet blijft de ontwikkelingen volgen en zal wandelaars zo snel mogelijk op de hoogte stellen.

 

Foto: waarschuwingsbord met wisselend beeld (Wandelnet)

Steun ons