Tips voor toegankelijkheid kampeerterreinen

13 oktober 2016

kampeerterrein Rhanerveld Goene KoepelMensen met een mobiliteitsbeperking willen ook graag op vakantie. De Toolbox Toegankelijkheid inspireert kampeerbedrijven om hun terrein meer gastvrij te maken voor deze groep vakantiegangers.

Stichting De Groene Koepel ontwikkelde, samen met adviesbureau ZET, de Toolbox Toegankelijkheid met tips voor een betere toegankelijkheid van (Natuur)kampeerterreinen en Trekkershutten. Beheerders van een kampeerterrein kunnen hiermee nagaan in hoeverre hun accommodatie geschikt is voor het ontvangen van gasten met een mobiliteitsbeperking en welke verbeteringen ze kunnen doorvoeren.

"Er zijn in Nederland 1,4 miljoen mensen met een mobiliteitsbeperking", zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. "Bijna 250.000 daarvan zijn afhankelijk van een rolstoel. Dit is een grote groep mensen die ook graag fijn op vakantie wil. Voor hen is het belangrijk dat er speciale voorzieningen zijn, waardoor die vakantie ook daadwerkelijk haalbaar is”. Belangrijke punten zijn de bijvoorbeeld de hoogte van drempels, de breedte van deuren, aangepast sanitair en een verharde ondergrond rond en naar de kampeerplek.

Aanleiding voor het opstellen van de toolbox is de ratificatie van het VN-verdrag voor gelijke rechten van mensen met een beperking afgelopen voorjaar. Het kabinet heeft hiermee aangegeven dat de samenleving meer "inclusief"' zal worden ingericht. Openbare gebouwen moeten in de toekomst toegankelijk zijn voor iedereen die in een rolstoel zit of een andere beperking heeft.

Op de websites van  Natuurkampeerterreinen en  Trekkershutten kan gezocht worden zoeken op locaties met aangepaste voorzieningen.

 

Foto: kampeerterrein Rhanerveld (De Groene Koepel)

Steun ons