TOP's als teken van armoede

9 februari 2016

Misschien heb je er wel eens van gehoord: TOP's. De afkorting staat voor Toeristische OverstapPunten. Het zijn parkeerplaatsen, vaak bij horecagelegenheden, van waaruit routes starten om te wandelen en fietsen.

Prima startpunt

Ze zijn met een mooi doel opgesteld. Geen gedoe meer naar het zoeken van een goed startpunt voor je wandelroute of fietsroute. De zekerheid dat je auto oké staat en het vooruitzicht dat je bij terugkomst van je wandelroute nog even lekker wat kunt drinken voordat je weer huiswaarts gaat.

Een teken van armoe

Maar in zeker opzicht zijn de TOP's ook een teken van 'armoede'. Als je een leuke wandeling wilt maken, moet je eerst in de auto stappen richting een TOP, daar je rondje lopen om vervolgens met de auto weer terug naar huis te rijden. Het heeft iets triests in zich dat je eerst met de auto op pad moet voordat je je ommetje kunt maken.

Mijn wijk is TOP

Liever zou ik zien dat een grote groep mensen helemaal geen gebruik hoeft te maken van die TOP's. Als je eigen woonomgeving namelijk al zo aantrekkelijk is en vooral is 'ingericht' met voldoende wandelpaden, dan loop je toch op een zondagmiddag het liefst zo je voordeur uit! En dan laat je je auto staan.

Werk aan de winkel

Daarom maak ik me graag sterk voor de belangen van wandelaars dicht bij huis. Want lang niet iedereen heeft in Nederland de mogelijkheid om leuke ommetjes tot zo'n 5 kilometer te wandelen in zijn eigen woonomgeving. En we wonen natuurlijk niet allemaal in een hutje op de hei. Maar met wat creatieve stedenbouwkundigen kun je al een heel eind komen.

Voor als je eens wat anders wilt, zijn de TOP's echt een prima uitvinding, maar in zekere zin is het ook een teken van armoe...

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. AvanDijk

  @Jeroen: met je eens! TOP's zijn voor een aantal doelgroepen een prima uitvinding. Maar je moest eens weten hoe vaak er in 'beleidsland' gedacht wordt dat het daarmee dan ook wel 'klaar' is. Daarom ook onze integrale oproep in het Gelders Routemanifest. En inderdaad: het een sluit het ander niet uit... Maar het een is ook niet de oplossing voor het ander...
  @Paul: het concept van Stad-te-Voet legt op een prima manier kansen èn knelpunten bloot. Gelukkig is er bij een aantal steden juist oog voor die ommetjes vanuit je eigen huis. Hopelijk wordt het op 28 mei een spetterende opening in Apeldoorn en krijgt het navolging in nog meer steden.

  Dankjulliewel trouwens voor je reacties!

 2. JeroenvanNoort

  Het belang van mooie wandelingen dicht bij huis is zeker groot en daar valt nog een wereld te winnen. Maar, de TOPs zijn dan ook 'Toeristische' Overstap Punten en primair bedoeld voor bezoekers, niet voor inwoners uit die omgeving zelf.

  Fietsers en wandelaars krijgen in Rivierenland bij onze FIETSTOP en WANDELTOP een vriendelijk, gastvrij onthaal in onze regio met de kennis dat ze vertrouwd hun auto kwijt kunnen, kwalitatieve gratis route informatie kunnen krijgen en op hun gemak kunnen starten en eindigen met wat eten en/of drinken. Bovendien zorgen de TOPs er juist voor dat toeristisch verkeer gestuurd wordt en wildparkeren in de woonwijken wordt tegengegaan. Daarmee profiteren de inwoners dus indirect hiervan.

  Kortom, het één sluit het ander niet uit..

 3. PaulvanDommelen

  Ik ben het wel met Ankie eens. Als je mensen aan het wandelen wil krijgen dan moet dat vanaf de voordeur. In onderzoek zie je dat naast bos, de eigen woonomgeving als voorkeur voor wandelen wordt opgegeven. Daarnaast is er natuurlijk ook het milieuaspect. Je kunt de auto laten staan. En wat is er mooier dan vanuit je eigen "hutje" de "hei" op te wandelen?
  De stad biedt vaak meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt.
  Het wandelen in de eigen omgeving kan je faciliteren met een netwerk van wandelpaden vanuit de stad naar het buitengebied zoals dat in Utrecht ligt en op 28 mei in Apeldoorn wordt geopend: "Stad te Voet"

  Paul van Dommelen
  projectleider "Apeldoorn te Voet"

Steun ons