TV-opname NOS-journaal

14 juli 2014

Met de start van de Vierdaagse staat wandelen weer even volop in de belangstelling. Terecht, want wandelen is van fundamenteel belang voor onze maatschappij. Het zijn namelijk de informele wegen die ons verbinden met onze directe omgeving, natuur en indirect ook met gezondheid en welvaart.

Wandelen lijkt vaak zo vanzelfsprekend en van iedereen dat uiteindelijk niemand échte verantwoordelijkheid neemt. Hierdoor kunnen er dagelijks wandelpaden verdwijnen. Bijvoorbeeld door de aanleg van snelwegen, sluiten van spoorwegovergangen of het afsluiten van terreinen van terreineigenaren zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in verband met bezuinigingen. Dat de overheid zich terugtrekt en de verantwoording heeft gedecentraliseerd naar de provincies maakt het er niet beter op.

Zonde want wandelen is goed voor de economie, leefomgeving en gezondheid. Eén kilometer wandelpad vertegenwoordigt een waarde van 115.000 euro. En ook de gezondheidswinst is niet mis. Eén kilometer wandelen vermindert bijvoorbeeld de kans op obesitas met bijna 5 %. Verder vermindert het depressies, verlaagt de cholesterol, verbetert de hersenfunctie en verlengt onze levensduur. Wandelen is goedkoop, laagdrempelig en effectief in de strijd tegen de meest uiteenlopende aandoeningen.

Wandelen verdient daarom een duidelijke plek in onze samenleving. En bij een publieke verantwoordelijkheid hoort ook publiek geld.

Bekijk hier het filmpje van het NOS-journaal:

Steun ons