Twee overwegen in Winterswijk worden beveiligd

10 april 2017

Twee beveiligde overwegen WinterswijkAfgelopen jaren heeft er veel gespeeld rondom de overwegen in Winterswijk. Het sterk toeristische gebied in het prachtige Achterhoekse landschap kent nog enkele onbewaakte overwegen waar de gemeente Winterswijk, de provincie Gelderland en ProRail over in gesprek waren. Vorige week bereikten zij overeenstemming over verschillende maatregelen voor onbeveiligde openbaar toegankelijke spoorwegovergangen in Winterswijk. Twee overwegen worden beveiligd, drie worden opgeheven.

Over de invulling van het plan vond intensief overleg plaats met belanghebbende partijen zoals omwonenden, Wandelnet en andere organisaties uit de recreatieve sector.

De maatregelen

De overweg aan de Huttenweg wordt beveiligd. Er moet nog een besluit worden genomen over de overwegen in de Veldhorstweg en de Klandermansweg. Eén overweg wordt beveiligd, de andere overweg wordt opgeheven. Deze keuze wordt gemaakt in samenspraak met belanghebbenden. Wandelnet heeft daar haar visie al over gedeeld. Het uitgangspunt daarbij is dat de recreatieve mogelijkheden zoveel mogelijk in stand worden gehouden. Ook is door de drie partijen (gemeente, provincie, ProRail) voorgesteld om de overwegen in de Vreehorstweg en Greversweg op te heffen. 

Keuzes maken

Als deze maatregelen zijn gerealiseerd dan zijn er vijf onbeveiligde overwegen in de gemeente Winterswijk aangepakt. Hiermee wordt de veiligheid op de spoorlijn Winterswijk-Arnhem aanzienlijk verbeterd. Daar zijn we erg blij mee omdat er in het gebied veel wordt gewandeld. Omdat deze vijf overwegen niet allemaal beveiligd konden worden, hebben we in samenwerking met Fietsplatform, Fietsersbond, ANWB en NOC*NSF advies uitgebracht over de belangrijkste recreatieve kruisingen. Zo zorgen we ervoor dat het gebied ook in de toekomst een fijn wandelgebied blijft.

Twee beveiligde overwegen Winterswijk

Afbeelding: overzicht overwegen in Winterswijk

Steun ons