Uitspraak rechtbank: overweg Alverna moet weer open

13 maart 2015

De rechtbank in Haarlem heeft besloten dat de spoorwegovergang Alverna in Heemstede weer open moet. Volgens de rechter is de overweg wel degelijk een openbare weg, hetgeen werd betwist door gemeente Heemstede en Prorail.

Veilige oversteek

Fietsersbond en Wandelnet hadden een zaak aangespannen tegen de gemeente Heemstede. Ze vinden dat er een veilige toegang moet zijn voor de honderden wandelaars en fietsers die hier dagelijks gebruik van maken. De organisaties zijn dan ook heel blij met deze uitspraak. De spoorwegovergang werd in oktober 2014 door Prorail afgesloten.

Niet zo maar afsluiten

Ankie van Dijk (Wandelnet): "Het is voor Heemstede geweldig nieuws! Maar ook een belangrijk signaal voor andere openbare paden en spoorwegovergangen in Nederland. Die kun je niet 'zomaar' opheffen. En dat dit soort paden en overwegen belangrijk voor wandelaars en fietsers zijn, dat is met deze uitspraak wel heel duidelijk geworden".

Reactie gemeente

In het Haarlems Dagblad geeft de gemeente desgevraagd haar reactie: "Gezien het gevoel in de gemeenteraad ligt het voor de hand niet in beroep te gaan en aan te sturen op heropening van de overweg." Van de Stadt wil ook snel met ProRail aan tafel, waarbij dan ook de Fietsersbond en Wandelnet wat hem betreft aanschuiven. Van de Stadt mikt op een compromis waarbij de overweg straks alleen voor fietsers en wandelaars op een veilige manier kan worden over gestoken.

Update 20 april: het gesprek tussen de gemeente, ProRail, de Fietsersbond en Wandelnet heeft plaatsgevonden. De gemeente wil dat de overweg op korte termijn weer open gaat. De partijen denken de komende tijd na over een oplossing. Inmiddels heeft ProRail besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. "Wij willen graag een definitief oordeel, om een duidelijker beeld te krijgen van de status van particuliere overwegen", aldus een woordvoerdster van ProRail.

Vrijwilligers

Het resultaat in Heemstede is in belangrijke mate te danken aan de inzet van de lokale vrijwilligers van Wandelnet en Fietsplatform. De rechter hechtte onder andere waarde aan het historisch overzicht van het laantje dat is opgesteld door Wandelnet-vrijwilliger Vladimir Mars. Ook de getuigenverklaringen van bewoners die er zelfs al voor de oorlog liepen, zijn een belangrijk bewijs gebleken.

Steun ons