Utrecht binnen handbereik

Wino Aarnink is vrijwilliger bij Wandelnet en padcoördinator van Utrecht te Voet. Een van de nieuwe NS-wandelingen van 2015, Beerschoten Bilthoven, is door Wino uitgezet.

NS-wandeling Beerschoten BilthovenAfgelopen maanden mocht Wino eindelijk met verfpot en kwast bij Bilthoven het bos in om een route te markeren. Op dat kwasten had hij zich al verheugd toen hij zich een tijd geleden aanmeldde als vrijwilliger bij Wandelnet.

Utrecht te Voet

En tot nu toe was daar weinig tot niets van terecht gekomen. Wino werd een paar jaar geleden padcoördinator van Utrecht te Voet: 13 lijnwandelingen die vanuit het centrum van Utrecht naar buiten lopen. En bij al die lijnwandelingen zijn het meestal stickers die gebruikt worden om te markeren. Niks te verven dus.

Utrechtpad

In december vorig jaar vroeg Wandelnet aan Wino of hij ook een NS-wandeling in de directe omgeving van de stad Utrecht kon bedenken. Dat was geen probleem, de ideeën daarvoor had hij min of meer al klaar liggen. Samen met zijn vrouw Pauline combineerde hij een lijnwandeling van Utrecht Te Voet (Uithof - Beerschoten) met een traject van het 162 kilometer lange Utrechtpad. Daarbij verlegde hij de route van de lijnwandeling over het landgoed Beerschoten en een stukje door het Panbos, zodat de route nog mooier werd. Daar, in het Panbos, mocht hij nieuwe markeringen verven.

Botanische tuinen de Uithof

De wandeling is nu klaar. De wandelaar doorkruist een grote verscheidenheid aan landschappen, verrassend genoeg toch nog voor een groot deel over onverharde paden. Je wandelt langs de kronkelende Kromme Rijn, het indrukwekkend grote fort Rhijnauwen en de botanische tuinen op het Universiteitscomplex de Uithof. Via het landgoed Beerschoten, het Panbos en de Biltse Duinen bereik je na 17 kilometer het eindpunt, het station van Bilthoven.

Paviljoen Beerschoten

Onderweg zijn er genoeg leuke plekken om even te stoppen en te genieten van koffie of een broodje. Het informatiecentrum van het Utrechts Landschap bijvoorbeeld, het paviljoen Beerschoten, is zo’n plek. Er is een leuke beeldentuin bij die een bezoek meer dan waard is.

Al met al een landelijke wandeling waarbij de stad verrassend genoeg hemelsbreed nooit veel verder weg is dan vijf kilometer.

Volg Wino op Twitter: @Utrechttevoet.

Steun ons