Van wie is dat pad?

19 januari 2016

Als wandelaar merk je er niks van; je loopt gewoon en het zal je een worst wezen van wie het pad is en wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud. Laat staan dat je wilt weten hoe dit juridisch allemaal in elkaar zit.

Openbare wegen

Maar als je routemaker bent of bij Wandelnet werkt, dan zul je al die dingen wel moeten weten. Ieder Lange-Afstand-Wandelpad hangt aan elkaar van stukjes pad die in eigendom zijn bij steeds weer anderen. Voor openbare wegen en paden is het gemakkelijk. Je hebt geen toestemming nodig om er te mogen lopen en het onderhoud is meestal in handen van de gemeente.

Pad afgesloten?

Bij opengestelde paden is het al weer iets anders. Vaak zijn terreinbeheerders, zoals Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten hiervoor verantwoordelijk. Die paden kunnen afgesloten worden. Misschien wel omdat hier natuurbelangen zwaarder wegen of omdat er geen geld meer is voor het onderhoud.

Particuliere landgoederen

In zekere zin geldt dat ook voor het wandelen over landgoederen. Een landgoedeigenaar kan zijn landgoed openstellen (in ruil voor belastingvoordeel), maar kan daar ook weer mee stoppen. En deze regeling betekent niet dat je op alle paden van zijn landgoed mag lopen. In het meest extreme geval loop je langs de buitenranden tegen de afrastering aan.

Boerenlandpaden

En dan heb je ook nog een categorie particulieren die nieuwe paden aanlegt, bijvoorbeeld over boerenland. De bereidwilligheid van de boer speelt hier een grote rol, want zo'n pad kent nauwelijks juridische status. Nog ingewikkelder wordt het als een boer een pachtcontract heeft voor een stuk waterschapsterrein; hoe zit het dan?

De wereld achter wandelen

Er zit dus een hele wereld achter wandelen. Voor ieder pad moeten we weten wie eigenaar is en hoe het juridisch in elkaar steekt. En dat zijn soms maar stukjes van 100 meter. Ook hier geldt: de keten is zo sterk als de zwakste schakel! Het blijft puzzelen hoe je aantrekkelijkheid en veiligheid op een route kunt borgen. En daar hebben we vaak heel veel particuliere eigenaren voor nodig!

Vrijwilligersdag

Op onze vrijwilligersdag in maart zullen we weer eens extra stil staan bij dit onderwerp. Want, hoe weet je nu precies welk wandelpad van wie is, wat is de juridische status? En belangrijker nog; hoe kun je terreineigenaren enthousiast krijgen voor nieuwe paden en routes.

Een typisch wandel-vraagstuk waar onze vrijwilligers gelukkig heel veel ervaring mee hebben. We gaan op zoek naar goeie voorbeelden en delen ook de ervaringen waar het niet gelukt is...

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons