Veelgestelde vragen landelijke routedatabank

 1. Welke data kan ik downloaden?
  De volgende data zijn beschikbaar: LAW-routes, Nationale Streekpaden, NS-wandelingen, OV-stappers (oude NS-wandelingen) en regionale wandelnetwerken die toestemming hebben gegeven om hun data landelijk te publiceren. Vooralsnog is het downloaden van wandelroutedata voorbehouden aan (semi-)overheidsinstanties. Het Fietsplatform publiceert LF-routes, regionale fietsnetwerken (de knooppunten en de routelijnen) en overstappunten (bijv. TOP's en Natuurpoorten).

 2. Hoe actueel is de routedatabank?
  De routedata worden wekelijks geactualiseerd. Wandelnet is voor de actualiteit van de wandelnetwerken afhankelijk van de input van de regionale beheerders. Wij benaderen de regionale beheerders actief om de meest recente brondata te verzamelen en te verwerken tot het landelijke wandelnetwerkbestand. Pas als wij toestemming van een wandelnetwerkregio hebben om haar data op te nemen in de routedatabank en wij actuele data binnen hebben, gaan wij deze data in een landelijk bestand publiceren op de routedatabank.

 3. Wat zijn de technische aspecten van de routedatabank?
  De routelijnen van routes die door Wandelnet beheerd worden, zijn gebaseerd op BRT/TOP10NL van het Kadaster (hartlijnen, hoge geometrische nauwkeurigheid), dus onderverdeeld in kleine lijnstukjes. Deze routelijnen zijn specifiek voor beleidsdoeleinden bedoeld en worden in RD-projectie aangeboden. Het landelijk bestand van wandelnetwerken (in RD-projectie) wordt opgebouwd uit de regionale bronbestanden en is daarmee niet gebaseerd op TOP10NL-hartlijnen. De geometrische nauwkeurigheid is gelijk aan de kwaliteit van de aangeleverde regionale bestanden.

 4. Het bestand wordt niet gedownload/ik kan het gedownloade bestand niet vinden.
  Onder Windows: klik op Crtl J. Of kijk in de map 'Downloads'.

 5. Kan ik het bestand ook in een ander formaat krijgen?
  U kunt kiezen uit de zes exportformaten die worden aangeboden: shape, gml2, gml3, json, Excel en csv. Voor omzetting van bijv. shape naar kml kunt u een gratis converter gebruiken.

 6. Kan ik alleen de data in een bepaald gebied selecteren?
  Ja dat kan. U kunt selecteren op wandelregio, op provincie of zelf een gebied tekenen (bijvoorbeeld binnen een door u getekende rechthoek).

Terug naar de pagina 'Landelijke routedatabank'

Steun ons