Vernieuwde Graafschapspad nog mooier

2 april 2017

vrijwilligers GraafschapspadHet vernieuwde Graafschapspad brengt je op verrassende plekken. Dichter langs de IJssel en door het gezellige Borculo. Met dank aan alle vrijwilligers.

Zutphen-Brummen

Op het Graafschapspad geniet je nu volop van de IJssel. Wanneer je wandelt op het vernieuwde traject Zutphen –Brummen blijft de rivier in zicht. En je loopt niet meer langs de weg zoals voorheen. De vernieuwde route gaat over een oude dijk en door de uiterwaarden. Zo heb je prachtig zicht op de natte weilanden, druk bevolkt met eenden, ganzen en ooievaars. “Het Graafschapspad is weer wat mooier geworden,” zegt padcoördinator Erik Kool.

Route verplaatst

Alweer een flinke tijd geleden hoorden vrijwilligers Nanda Beijerbacht en Dries van der Sluijs van het project Ruimte voor de Rivier, ze begrepen dat dat gevolgen zou hebben voor 'hun' stukje Graafschapspad. Bij Brummen zou het zomerbed van de IJssel verlaagd worden zodat de rivier bij een toekomstig hoogwater meer ruimte heeft. Agrarische bedrijven zouden worden verplaatst, elektriciteitshuisjes verhoogd en...er was een recreatief pad bedacht. Daar zagen Nanda en Dries kansen voor het Graafschapspad en ze stapten naar de gemeente Brummen en het Waterschap Vallei en Veluwe. En met succes: men werkte graag mee aan het verleggen van de route.

Goede samenwerking

Voor wandelaars was het soms lastig in de afgelopen jaren. Ze kregen te maken met een tijdelijke omleidingsroute. “Gelukkig was er een goede samenwerking met de aannemer, die plaatste in overleg met ons waarschuwingsbordjes voor de wandelaars.” De werkzaamheden zijn nu zo goed als klaar. Eind vorig jaar verhuisde hun traject definitief naar het pad over de oude dijk, alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ook de markeringen zijn aangebracht.

Reuversweerd en De Hank

Tussen Brummen en Zutphen is het nu heerlijk rustig wandelen. Geniet van de weidse vergezichten, sta even stil bij het verlaten kasteel Reuversweerd of geniet op rustpunt De Hank van een kop koffie of thee. Met uitzicht op de rivier. En wil je er blijven? Bij De Hank kun je ook je tentje opzetten. Beter kan het toch niet?

Nieuwe gids

De nieuwe gids van het Graafschapspad verschijnt in de loop van juni. De vernieuwde route is digitaal al beschikbaar.

Foto: v.l.n.r. Nanda Beijerbacht, Dries van der Sluijs en Erik Kool

Steun ons