Vlaanderenroute (GR 128) krijgt een grondige update en nieuwe gids

17 juli 2014

GR 128GR 128 is een internationale wandelroute Van Wissant (Pas-de Calais) tot in Aken. Het pad heeft een totale lengte van 700 km, en loopt grotendeels door Belgie met een lang stuk door Frans-Vlaanderen (met als vertrekpunt Wissant aan de Franse Opaalkust) en een uitloper in Duitsland (eindpunt Aken). Deze trajecten worden bewegwijzerd door de Franse en Duitse collega’s.

Nieuwe gids

Een gloednieuwe wandelgids beschrijft het traject van Heuvelland tot de Voeren en dat voor het eerst in beide richtingen. De totale afstand van 468 km is verdeeld in zes deeltrajecten die op hun beurt in twee tot vijf dagetappes van ongeveer 20 km zijn gesplitst. Stap je de hele route, dan ben je zo’n 22 dagen onderweg. Pictogrammen op de 80 detailkaarten duiden overnachtingsplekken aan en met de lijst van bus - en treinhaltes kun je zelf de lengte van je tocht bepalen. De route is bewegwijzerd met wit-rode strepen volgens het beproefde systeem van de GR's. De gpx-track van de route kun je gratis downloaden via de website.

Dankzij talrijke vrijwilligers

De update van de Vlaanderenroute omvat een dertigtal wijzigingen, zowel kleine als grote, meestal met het oog op het vermijden van asfalt, soms ook door afgesloten spoorwegovergangen of problemen met privé eigenaars. Zo worden in hartje West-Vlaanderen de industrieparken vermeden, wandel je in Haspengouw meer tussen de boomgaarden en speelt de Schelde een grotere rol.
Maar liefst 35 vrijwilligers hebben de afgelopen maanden het vernieuwde traject afgestapt ter controle. 13 vrijwilligers hebben hun krachten gebundeld voor de realisatie van de nieuwe topogids: van het beschrijven van de route en de achtergrondinformatie tot de cartografie, de vormgeving en de eindredactie. 28 ‘schilders’ blijven paraat om de route de volgende jaren te onderhouden.
 
Je kunt de wandelgids bestellen via www.groteroutepaden.be

Steun ons