Vrienden op de Fiets

Vrienden op de fietsEen warm onthaal, een gespreid bed en een stevig ontbijt. Na een mooie wandel- of fietstocht in de gezonde buitenlucht is dat precies waar u behoefte aan heeft. Dankzij Stichting Vrienden op de Fiets hoeft u daarvoor niet eerst naar huis. De stichting heeft namelijk een netwerk van overnachtingsadressen voor sportievelingen die meerdaagse tochten maken. Deze adressen liggen vaak langs fraaie fiets- en wandelroutes in Nederland. U kunt op pad door het hele land. En vervolgens bij mensen thuis overnachten en ontbijten tegen een voordelig tarief.

Verschillend

De overnachtingsadressen zijn van particulieren die één of meerdere slaapplaatsen aanbieden. Het zijn dus geen bed & breakfasts of hotels. Gastadressen van Vrienden op de Fiets lopen heel erg uiteen. Van logeren bij een gepensioneerd stel tot een jong gezin. En van een overnachting in een luxe herenhuis in de stad tot een boerenschuur op het platteland.

Voordelig

Voor u kunt overnachten bij een gastadres moet u zich aansluiten bij Stichting Vrienden op de Fiets. Dat kost € 8,- per kalenderjaar (€ 10,- per kalenderjaar voor donateurs die in het buitenland wonen). U ontvangt dan een persoonlijke donateurskaart, het boek met bijna vijfduizend gastadressen in binnen- en buitenland en een gedetailleerde fietskaart. Vervolgens kunt u een overnachtingsadres zoeken langs uw fiets- of wandelroute. De kosten voor logies met ontbijt bedragen € 19,- per persoon per nacht (€ 9,50,- voor kinderen tot en met 12 jaar).

Vrienden op de fietsWonderschone winterwandelingen

Stichting Wandelnet heeft in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen een serie wan­deltochten van station naar station samengesteld. Ieder jaar verschijnen er 4 nieuwe routes, maar verdwijnen er ook 4. Wandelnet is begonnen met het actualiseren van de routes die verdwenen zijn uit het officiële NS-pakket (d.w.z. ze staan niet meer op de NS site eropuit.nl). Deze oude NS wandeltochten heten nu "OV stappers”. Kijk hier voor het overzicht van alle “OV stappers”. Alle routes zijn te bereiken via Openbaar Vervoer. Wandelnet selecteerde voor de donateurs en nieuwsbrieflezers van Vrienden op de fiets 10 wonderschone winterwandelingen verdeeld over Nederland.

Wekeromse Zand

24 km van station Wolfheze naar station Lunteren. Een flinke wandeling door de prachtige natuur van het zuidwestelijke deel van de Veluwe.

Houtmars

 Dit halfopen coulisselandschap van het Vechtdal loopt u afwisselend langs weilanden en in bos. Erg mooi zijn de talrijke houtwallen, die het land in stukjes verdelen. Eerst volgt u het riviertje de Regge. Daarna passeert u het aardige dorp Vilsteren en kasteel Rechteren (niet toegankelijk).

Zandenbos

14 km rondwandeling vanaf station Nunspeet door een aantrekkelijk Veluws bosgebied met verrassende vennetjes. Omdat de route is in te korten tot 9 en zelfs 3 km is deze wandeling ook geschikt voor kinderen.

 • Bekendelle

U loopt door het karakteristieke coulissenlandschap van de Achterhoek: een lappendeken van bos, natuurgebied, weide- en akkerland. De wandeling door dit licht glooiende landschap is steeds weer verrassend: fraaie vergezichten, korenvelden, een idyllisch riviertje en statige hereboerderijen. De streek van Winterswijk was het domein van de scholteboeren, die hier eeuwen lang hun stempel op landschap en samenleving hebben gedrukt. Het is een stevige wandeling door een rustig gebied.

 • Drentse Aa

Het mooie stroomdal van de Drentse Aa is een van de minst geschonden beekdalen van Nederland. De wandeling start in West-Laren en volgt daarna de bronbeken van de Aa, die ontspringen op het Drents plateau. Na enkele hunebedden en het typisch Drentse brinkdorp Gasteren komt u vrij plotseling op het Balloërveld, dat wordt begraasd door een kudde schapen. U eindigt in het pittoreske Rolde.

 • Tongelreep

Over het Pelgrimspad loopt u door een stil bos, afgewisseld met stukjes heide en vennen. Op de markt in Waalre staat het beeldje van de Wever ter herinnering aan de textielindustrie. Via de Brink in Loon op naar het Meertjesven, een van de vele vennetjes in de Brabantse Kempen. Na 6 km kruist u het smalle riviertje Tongelreep. Vanaf de brug heeft u een mooi uitzicht over het Tongelreepdal.

 • Amelisweerd

Deze wandeling laat zien hoe fascinerend de overgang van stad naar platteland is. Vanaf het Centraal Station volgt u het Utrechtpad, een streekpad door de provincie. U loopt langs de werfkelders en majestueuze bomen aan de Oude Gracht naar de rand van het Utrechtse centrum. Met het jaagpad langs de Kromme Rijn als leidraad voert de route naar de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Het landschap bestaat hier afwisselend uit  

grienden, bos, weilanden en boomgaarden, doorsneden door sloten, rechte lanen en kronkelende paden. In het weekend kan het in Amelisweerd wel eens druk zijn.

Linge

Wandelen over de dijk van de schilderachtige Linge. U loopt door oude stadjes als Leerdam en Asperen en langs het befaamde fort Asperen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is te bezichtigen, als er een expositie is. Met een grote bocht volgt u de Molendijk en komt u door Acquoy met zijn scheve toren.

Zeedijk

20 of 24 km van station Harlingen via het oude centrum naar de Zeedijk, met prachtig uitzicht op de Waddenzee, en verder door het terpdorp Wijnaldum naar het station in Franeker.

 

Maas en Swalmdal

Rivieren en beken zijn uw leidraad tijdens deze wandeling. U loopt Reuver uit door het dal van de Schelkensbeek en komt al snel in het idyllisch gelegen Ronkenstein, een beschermd dorpsgezicht met fraaie oude boerderijen. Even verder is het weidse uitzicht over het Maasdal verrassend. U loopt afwisselend door of langs de rand van kleinschalige stuifduinbosjes en vlak langs de rivier. Onderweg ziet u fruitboomgaarden, een korenmolen en Konikspaarden in de Rijkelse Bemden. Het laatste stuk wandelt u door het dal van de sterk meanderende Swalm.

 

 

Steun ons