Vrijwilligers in het zonnetje!

1 maart 2016

Overal is tegenwoordig ‘wel een dag voor’. Zo opperde Hella van der Wijst vorige week nog om een #wandelnaarjewerkdag te introduceren. Vandaag, 1 maart is het nationale complimentendag. Op het risico af dat daarmee de complimenten worden gedegradeerd, vind ik het toch waard om onze vrijwilligers bij Wandelnet juist deze dag in het zonnetje te zetten.

Wandelnet-vrijwilligers

Bij Wandelnet zijn meer dan 750 vrijwilligers actief. De meesten daarvan verzorgen onze lange-afstand-wandelpaden en zijn dagelijks ‘in het veld’. Zij zorgen er voor dat de markering tip-top in orde is, dat de beschrijvingen kloppen en dat meldingen van onjuistheden zo snel mogelijk opgelost worden. Maar de route-vrijwilligers zorgen ook voor reconstructie van routes, het uitdenken van nieuwe routes (zoals het Groot Frieslandpad). Hun grootste compliment is natuurlijk dat heel veel wandelaars ontzettend veel plezier hebben van de routes die wij onderhouden. Afgelopen week kwam via twitter ook weer zo’n leuk compliment aan onze vrijwilligers van een wandelaar op het Marskramerpad.

motivatie

Voor veel vrijwilligers (60%) is het belangrijk dat ze hun werk combineren met wandelen en buiten zijn. Maar bijna net zo belangrijk (58%) is de verbondenheid met onze doelstelling. Opvallend is dat het grootste deel van ons vrijwilligerskorps uit mannen bestaat (77%), dus dames…! Driekwart van de mensen is HBO of universitair geschoold.

bijzonder hoor

Bijna alle functies zijn vervat in profielen: padcoördinatoren, veldmedewerkers, beleidsvrijwilligers en dergelijke. Maar je kunt ook denken aan bureauvrijwilligers die de donateursmailing begeleiden, een tekstschrijver, beursmedewerkers, webredacteuren en meldpuntmedewerkers. Je kunt het zo gek niet bedenken! Gemiddeld besteden onze vrijwilligers zo’n 7 uur per maand aan hun vrijwilligerswerk, maar ik ken er een paar die niet voor minder dan 7 uur in de week gaan! Heel bijzonder, hoor!

‘mijn’ vrijwilligers

Tot slot nog een extra pluim voor ‘mijn’ vrijwilligers die zich inzetten voor de belangen van wandelaars. Dat is een groep van 12 provinciaal belangenbehartigers, hun teams in de provincies en een groep van beleidsvrijwilligers die hun specifieke expertise inzetten. Het grootste deel van deze vrijwilligers is nog geen 5 jaar actief bij Wandelnet, dus die hebben de afgelopen tijd veel ‘gepionierd’. Maar al dat ‘pionieren’ zorgt voor mij ook weer voor een geweldige impuls aan het werk: al die passie, dat enthousiasme, die ervaring, die betrokkenheid. Dat is een heel groot compliment waard!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons