Vrijwilligers op de Fiets- en Wandelbeurs

Wandelnet op de Fiets- en Wandelbeurs

Keus te over
Op 11 en 12 februari werd in Utrecht de Fiets- en Wandelbeurs georganiseerd waar ruim 500 exposanten informatie geven over wandelvakanties, wandelroutes, accessoires, kaarten en gidsen. Keus te over dus in wandelland, zoals op het pelgrimspaviljoen waar je inspiratie op kon doen voor een echte pelgrimage, de vele lezingen waaronder Romeinse Veldtochten en Lopen op blote voeten en talloze kleine reisorganisaties die zich aanboden. Ook Wandelnet is met een stand aanwezig die twee dagen wordt bemand door vrijwilligers van ons.

Open stand
Eerdere jaren had Wandelnet een soort van 'hokje' waarachter de vrijwilligers informatie aanboden. 'Nu hebben we een andere opzet', vertelt Marcel van der Venne. Hij is markeerder van het Pelgrimspad en het Grenslandpad en staat al jaren voor Wandelnet op deze beurs. Hij vindt de nieuwe opzet een vooruitgang. 'De stand is opener en we kunnen de beursstand uitlopen om passanten aan te spreken. En als het ware naar binnen lokken in plaats af te wachten tot ze bij ons komen. Willen ze meer informatie dan kunnen we in de stand meer gerichte informatie geven.'

Ondanks dat er dit jaar beduidend minder bezoekers de Fiets- en Wandelbeurs bezochten, is er toch een goede aanloop bij de stand van Wandelnet. De start op zaterdag is rustig maar in de loop van de dag is het lekker druk. Er is voornamelijk interesse in de wandelgidsen van wandelaars die al gericht naar een route gezocht hebben, maar middels een gids echt achtergrondinformatie willen hebben van de route. 'We kunnen bezoekers de gidsen laten zien en aanvullende vragen beantwoorden', zegt Marcel.

Lezing De rijke geschiedenis van de Zuiderzee door Joep Naber
Daarnaast wordt Wandelnet ook bij de lezingen vertegenwoordigd door Joep Naber, directeur van Wandelnet. Hij geeft op zaterdag een lezing over de rijke geschiedenis van de Zuiderzee. 'Wandelen langs de voormalige Zuiderzee is een bijzondere ervaring', vertelt hij. 'Het Zuiderzeepad neemt je mee terug in de tijd, naar de rijke geschiedenis van deze grote binnenzee die bijna 500 jaar heeft bestaan.' Hij weet de luisteraars te boeien met zijn verhaal en hierna wil je eigenlijk nog maar één ding: wandelschoenen aan en wandelen langs over het Zuiderzeepad. De nieuwe gids komt dit voorjaar uit maar de route is al wel digitaal beschikbaar.

Oproep aan de minister
Op zondag spreek ik Rob Rouwhorst. Hij is op vrijdag als vrijwilliger op het bureau aanwezig om de wandelagenda up to date te houden. Hij laat me de box zien waarin je een kaart kunt doen met een oproep aan de minister van wandelen.'Wat is uw oproep aan de minister? Vertel het ons!' De uitnodiging kan ik niet voorbij laten gaan. Snel voor ik een lezing bij ga wonen, vul ik mijn mijn boodschap in: 'Bij mobiliteit hoort wandelen'. Ik hoop dat een toekomstig minister er rekening mee gaat houden. De eerste bezoekers van Wandelnet melden zich met de vraag of ze het boekje van het Groot Frieslandpad kunnen inzien. Het spiksplinternieuwe pad, inmiddels gekozen tot Mooiste route van het Jaar, is duidelijk in trek.   

Enorme aanbod
De lezing 'Romeinse Veldtochten' wacht op me waar Ester Smit enthousiast vertelt over Romeinse sporen. Ik ga mee op avontuur met de Romeinse geschiedenis, langs de Limes, de grenszone van het oude Romeinse Rijk, die dwars door ons land liep. Dat belooft wat voor de nieuwe geplande lange-afstandswandeling de Romeinse Limes. Nog een klein rondje over de beurs waar het enorme aanbod van wandelorganisaties opvalt. Van Olavpad met de indrukwekkende overnachtingsplekken tot het Abrahampad, een fascinerende route van Rummana naar Hebron op de Westbank. Maar ook wandelen in ons land, over het Pieterpad, Grenslandpad of Trekvogelpad. Een laatste bezoek aan de stand van Wandelnet, het is gezellig druk, wandelen leeft als nooit tevoren.

Henrie van Zoggel


Steun ons