Vrijwilligersdag 2017

Vrijwilligers Wandelnet en de KWBN ontmoeten elkaar

De eerste gezamenlijke vrijwilligersdag van KWBN en Wandelnet was een groot succes. Boeiende workshops en mooie ontmoetingen. Maar de fusie gaat niet door, vertelde voorzitter Arie de Jong.

Opening met bierviltjes
Tegen tien uur stroomt de Rijtuigenloods in Amersfoort vol. Mannen en vrouwen, in groepjes of alleen. Wat vinden ze ervan? Frank Thomaschewsky uit Elst: “De binnenkomst was direct al goed, een mooi gebouw en een ongedwongen en open sfeer”.  

We zoeken een plekje in de zaal. Ook op mijn stoel ligt een bierviltje. Dagvoorzitter Jerre Maas gunt ons geen rust. “Ga nou eens naast een onbekende zitten” roept hij de zaal toe. Het wordt een vrolijke stoelendans. Ik schuif een rij naar achteren. Dan krijgen we de opdracht om elkaar te tekenen. Wildvreemden lachen en praten met elkaar. Het ijs in de zaal is gebroken. “Een prachtige start”, zegt Chris Will, padcoördinator van het Pelgrimspad. “Ook ons groepje heeft nog wel eens de neiging om bij elkaar te blijven zitten, dit is mooi zo”. 

Het goud van de organisaties
Arie de Jong, voorzitter van Wandelnet, stapt het podium op. “Weet dat je je vrijwilligerswerk voor een grote groep doet”, houdt hij de zaal voor. Hij laat cijfers zien uit de Wandelmonitor. “Er is een groeiende groep mensen die wandelt. Mensen willen naar buiten, er is een grote interesse in thematische wandelingen” zegt hij. Een goed verhaal waarna Jan Los het woord neemt namens de KWBN. Hij roemt de inzet van alle vrijwilligers: “het goud van de organisaties”. “De vrijwilligersdag”, zegt hij, “is om iets te leren. Van de workshopleiders en van elkaar”

Nieuwe kennis vergaren
Ik ga naar mijn eerste workshop: Beter fotograferen met je mobieltje. We krijgen eerst een paar tips voor betere foto’s en leren dan een gemaakte foto te bewerken met de app Snapseed. Ik plak een tekstje in mijn foto, maak hem scherper en verbeter de kleurbalans. Het resultaat mag er zijn. Ik heb in een uur veel geleerd. 

Tijd voor de lunchpauze. De broodjes en soep smaken prima. Ondertussen vertelt Jeroen Baars uit Delft, markeerder van het Floris V pad, aan mij dat hij heeft genoten van de workshop story-telling. En Astrid Borst, coördinator van het Noaberpad-Midden, ging naar Mindfulness wandelen. Dat had al langer haar interesse, maar nu kon ze het eens echt doen.  Ze vond het leuk. 

Tijd voor mijn tweede workshop. “Zeg het met een plaatje”, reikt me een methodiek aan om te bepalen wat en hoe je iets tekent. Ik ga met mijn groepje aan de slag met papier en vilstiften. Het lukt zowaar een tekening te maken om de noodzaak van goede markeringen te laten zien. Weer veel geleerd.  

Nog meer bierviltjes
Zo vliegt de dag om. Voor ik het weet zit ik weer in de grote zaal. Ook nu een bierviltje op mijn stoel. De medewerkers die dag organiseerden worden op het podium gehaald. Op ons bierviltje mogen we een tip voor volgend jaar schrijven. En die tip mag naar het podium. Dus gooien maar! De bierviltjes vliegen enthousiast naar het podium. 

Bij de borrel worden de ervaringen uitgewisseld. Er is veel enthousiasme. Wendy Hermsen: “Volgend keer ben ik er weer. En dan mogen er precies dezelfde workshops zijn, want nu kon ik echt niet kiezen. Volgend jaar wil ik gewoon die andere workshops volgen”.  Een duidelijk opdracht voor KWBN en Wandelnet. 

Meer lezen over wat deze deelnemers vonden van de vrijwilligersdag? Kijk HIER verder.

Britta Schmidt

Steun ons