Vrijwilligersdag: een kijkje achter de schermen

17 maart 2018

Inspiratiedag wandelnet 2018Op zaterdag 17 maart trotseerden ruim 70 padcoördinatoren en belangenbehartigers de snijdende kou om naar de Observant in Amersfoort te komen. Daar vond de jaarlijkse vrijwilligersdag plaats voor deze groep. Dit jaar met als thema 'een kijkje achter de schermen'.

Toekomst verkennen

Nadat iedereen opgewarmd was met een kop koffie of thee en wat lekkers, begeleidde Lisanne Beijk de vrijwilligers van Wandelnet in de wereld van het 'toekomst verkennen'. Welke gebeurtenissen hebben sinds 1980 de wereld en ook de wereld van het wandelen veranderd? Van Windows95 tot 9/11, van de euro tot de crisis en van wandelroutes tot GPS kwam voorbij.

Vervolgens kreeg iedereen de opdracht om in kleine groepen samen een extreem toekomstscenario uit te werken. Hoe ziet wandelen er over 35 jaar uit in de wereld van 'mr. Digital' of in het scenario van de 'do it yourself democratie'? Wat is de invloed van de digitalisering (groot of klein) en de invloed van de overheid (groot of klein)? Bij sommigen liepen de rillingen over de rug bij het idee niet meer naar buiten te gaan om te lopen, maar via virtual reality een route te beleven.

Gelukkig stelde Lisanne de deelnemers ook gerust: 'de wereld verandert helemaal niet sneller dan ooit'. Maar het was een mooie denk-oefening om voorbereid te zijn op de toekomst.

Kijkje achter de schermen

Na een gezellige lunch waarbij nieuwe vrijwilligers kennismaakten, oude bekenden elkaar opzochten en er vooral veel werd bijgepraat, kregen de vrijwilligers in de middag letterlijk 'een kijkje achter de schermen'. Zo gaf een medewerker van ProRail een inkijkje in de dilemma's die bij het opheffen van spoorwegovergangen komen kijken, vertelde een ambtenaar van de provincie over beleid van wandelen, presenteerde een collega van Wandelnet hoe een route in GIS wordt ingetekend. Ook Staatsbosbeheer, Hexspoor en Recreatie Noord-Holland gaven een kijkje in hun keuken.

Het gaf de vrijwilligers genoeg stof om nog even na te praten tijdens de borrel en hopelijk ook weer nieuwe inspiratie voor het werk van Wandelnet. Hoewel de borrel de dag in de Observant afsloot, hadden velen nog wat uren reistijd richting huis voor de boeg en gingen dapper gewapend met muts en handschoenen weer op pad.

 

Foto: padcoördinatoren en belangenbehartigers Wandelnet bijeen

Steun ons