Vrijwilligersmomentje op de Voorster Klei

Henrie is vrijwillig webredacteur bij Wandelnet. Op een zonnige zaterdagmorgen wandelt hij over het Hanzestedenpad bij Voorst, als hij twee mannen aan het werk ziet op de route.

Dauwdruppels en spinnenwebben 
Sinds kort is de dagwandeling 'de Voorster Klei' weer toegankelijk na werkzaamheden aan de IJsseldijk. Het is nog vroeg, er vliegt een ooievaar over, op een kampeerterreintje hoor ik de net wakkere kampeerders geeuwen en dauwdruppels laten overal de spinnenwebben in de weides zien. Ik geniet van de prachtige vergezichten over de polder waar alleen maar rust en stilte lijkt te heersen. Bij het naderen van het plaatsje Voorst hoor ik grasmaaiers. Verderop zie ik twee personen met een grasmaaier een strook over een weiland maaien. Net op het punt waar ik ze ontmoet, lopen ze voor mij uit om het manshoge gras op het Hanzestedenpad kort te maken. Ik verander van tempo, pas me aan de snelheid van de maaiers aan en na een paar honderd meter lopen over het vers gemaaide gras stoppen de twee heren. De motoren gaan op zacht en lachend groeten ze me: "Prettige wandeling, speciaal voor u gemaaid."

Natuur- en cultuurbehoud door de Spaanse Ruiter
Enigszins verbaasd dank ik ze en loop verder richting polder de Rammelwaard, een brede uiterwaard in een binnenbocht van de IJssel. Watervogels vliegen over en een paar ezels staan te grazen in de weilanden bij boerderij de Wellenberg. Het is een prachtig landschap en in de verte ligt de opvallende kerktoren van Zutphen. Het geluid van de grasmaaiers is weg, maar de twee heren, lopend achter hun grasmaaiers, blijven in mijn gedachten. Thuisgekomen bekijk ik de foto's van de wandeling en google snel op de zoektermen 'Kerkenpad - Voorst - vrijwilligers'. Al snel kom ik op de natuurwerkgroep 'De Spaanse Ruiter' die twintig jaar geleden is opgericht. Deze groep vrijwilligers zetten zich in voor natuur- en cultuurbehoud in de streek tussen de dorpen Tonden, Klarenbeek en Voorst. De werkgroep werd bijna 20 jaar geleden opgericht en bestaat uit twintig enthousiaste vrijwilligers die zich in de herfst en de winter een zaterdag per maand inzetten voor natuur- en cultuurbehoud tussen deze dorpen. De naam 'Spaanse Ruiter' is afgeleid van een plant uit de Nederlandse wilde flora die 's zomers opvallende roodpaarse bloemen heeft en die van nature in de streek rond de IJssel thuishoort. Tegenwoordig is deze plant een zeldzame verschijning geworden.

Maaien en snoeien
Deze werkgroep onderhoudt het vier kilometer lange Kerkenpad bij Voorst door het oude uiterwaardenlandschap langs hagen, knotwilgen en poeltjes waar ook het Hanzestedenpad over loopt. Tot na de Tweede Wereldoorlog werden deze kerkenpaden nog gebruikt. Het meeste werk wordt vanaf het voorjaar tot aan de herfst door de vrijwilligers gedaan die wekelijks het pad maaien en hier en daar wat snoeien. En in de winter zorgt de natuurwerkgroep voor het groot onderhoud zoals het schonen van de poeltjes en snoeien van de hagen. Vrijwilligerswerk, onmisbaar, vandaag een extraatje tijdens mijn wekelijkse wandeling. Wandelnet heeft er ongemerkt weer een aantal vrijwilligers bij.

Henrie van Zoggel

Steun ons