Wandelen met de hond

Wim is een fanatiek wandelaar met de hond en beheert de website Wandelen met je hond langs langeafstandspaden

Forum
Op het digitale forum van Wandelnet kunnen wandelaars elkaar boodschappen doorgegeven, ervaringen uitwisselen of een oproep doen. Wim Edelman uit Zeist plaatste hier regelmatig berichten over wandelen met de hond. Op 29 Maart 2016 berichtte hij:  'Op zaterdag voor Pasen voltooide ik samen met mijn ondertussen ruim 9 jaar oude airedale terrier Che ons Ommetje Nederland, een ruim 1900 kilometer rondwandeling in 59 etappes langs de randen van Nederland.' Het is duidelijk, Wim is een fanatiek wandelaar met de hond. Hij liep vanaf zijn pensionering in 2010 met zijn trouwe viervoeter het rondje Nederland maar ook het Trekvogelpad, Marskramer, Graafschappad, Utrechtpad en en nog een hele reeks ander paden: samen meer dan 7500 km. Dit ging zeker in het begin niet altijd even makkelijk. 'Che was een beetje een probleemhond, het was eigenlijk de hond van mijn vrouw Ellen, maar toen ik op de vaste woensdag Che uit ging laten, ging het steeds beter'. De training van zijn hond ging eigenlijk gelijk op met die van Wim. Hij begon met afstanden van 15 km en dat is geleidelijk toegenomen naar 20, later 30 en soms meer dan 40 km. 

Verboden voor honden
Hij begon met het Trekvogelpad van Bergen aan Zee naar Usselo en bij de eerste etappe ondervond hij al problemen om de LAW met zijn toen driejarige hond Che te lopen. 'De kade langs de Hoevervaart was verboden voor honden. Maar gelukkig gaf de gids een alternatief. Maar dat is niet altijd het geval: het daarma volgende Pelgrimspad bleek tussen Amsterdam en Heusden een opeenstapeling van niet in de gids staande verboden, veeroosters, hekken en overstapjes.' Wim bereidt zijn wandelingen altijd goed voor, leest de routebeschrijving, probeert met Google-Earth en Streetview een goed beeld te krijgen van het terrein en probeert desnoods een terreinbeheerder te bellen. Vaak moest hij echter zijn hond over hindernissen heen tillen of een alternatieve route bedenken.

Website Wandelen met de hond
Hij vond de informatie over de geschiktheid van wandelpaden voor honden schaars. Dit was voor hem reden om zelf de website 'Wandelen met je hond langs langeafstandspaden' te beginnen. Hierop geeft hij een overzicht van hindernissen die hij op de paden tegenkwam, geeft advies over de geschiktheid om het pad met de hond te wandelen en daar waar nodig bedenkt hij alternatieve routes. 'Want onverwachte verboden voor honden los je niet op door de hond over de hindernis heen te tillen. Die verboden zijn er niet voor niets, en ik denk dat het heel belangrijk is dat die verboden worden gerespecteerd.' Daarnaast merkt hij dat landschapsorganisaties vaak verschillend beleid hebben. Zo gaat Staatsbosbeheer volgens Wim anders om met de aanlijning dan Natuurmonumenten.

Plezier
Wim geniet van het wandelen met zijn hond Che. 'Je kunt ook met vrienden wandelen, op de eerste dag wordt er vaak veel gepraat, de tweede wordt er al minder gezegd en op de derde heb je ruzie.' Voor hem is wandelen met de hond toch anders. Er hoeft niet gepraat te worden terwijl je toch met iemand onderweg bent waar je goed op moet letten. Hij heeft leuke ontmoetingen met mensen die hem tijdens de wandelingen aanspreken. Ook de buschauffeur die hem midden op de Afsluitdijk op Breezanddijk op zou halen op een door Arriva geregelde plek buiten de bushaltes om: 'Ik moet iemand met een hond ophalen, maar hoe bent u hier gekomen, bent u hier geland of zo?'

Tips
Tips heeft Wim genoeg. 'Overschat de mogelijkheden van je hond niet en zorg dat je andere mensen niet hindert'. Bij twijfel houdt hij zijn hond altijd aangelijnd en heeft altijd genoeg drinken bij zich. 'Je moet het gedrag van je hond kunnen lezen, omgekeerd gaat de hond ook jouw gedrag lezen en leert het patroon van wanneer het einde van een wandeling nadert. Zo weet Che dat de wandeling vaak ten einde is als hij bij een bushalte komt en gaat hij daar steevast zitten. Een hond heeft vaste rituelen, gebruik die ook.'

Steun ons