Wandelen in Noord-Holland: Rondje Waarland?

12 april 2013

De gemeente Schagen heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren door Bureau Lopende Zaken voor de realisatie van een wandeling 'Rondje Waarland' in de omgeving van Dirkshorn, Noord-Holland. De aanleiding was de rechtszaak om de openbaarheid van de Schagerwaardkade.

Rechtszaak Schagerwaardkade

In 2010 besloot de toenmalige gemeente Harenkarspel de Schagerwaardkade aan de openbaarheid te onttrekken. Daarmee verdween een mooie onverharde kade, maar werd ook een unieke rondwandeling langs de ringsloot onmogelijk. Wandelnet (toen nog Wandelplatform-LAW) tekende bezwaar aan en besloot het Hoger Beroep in te trekken, omdat de gemeente toezegde om alternatieve wandelmogelijkheden uit te zoeken.

Haalbaarheidsstudie

De gemeente Harenkarspel heeft Bureau Lopende Zaken opdracht verleend voor een haalbaarheidsonderzoek dat is opgeleverd onder de titel ‘Wandelen in Speketers-, Slootgaard- en Schaapskuilmeerpolders’. Het onderzoek geeft duidelijk inzicht in de mogelijkheden voor rondwandelingen rondom deze polders. Helaas is het gewenste streefbeeld van een rondwandeling over de dijken rondom de polders niet mogelijk gebleken. Maar er worden wel verschillende alternatieven aangereikt.

Meer wandel-vraag dan aanbod in Noord-Holland

De gemeente Schagen is nu aan zet om de alternatieven verder uit te werken. Wandelnet hoopt van harte dat dit gaat resulteren in een mooie rondwandeling. Juist in Noord-Holland waar de vraag naar wandelen groter is dan het aanbod, zou dit een welkome wandelroute zijn.

Steun ons