Wandelen in Oost-Groningen

27 september 2016

Nathanja Mulder Oost-GroningenNathanja Mulder wandelde door natuurgebieden in Oost-Groningen. Ze ontdekte bijzondere pareltjes; in het Oldambt, de Veenkoloniën en Westerwolde. 

Door natuurgebieden

Nathanja Mulder was blij dat ze voorzichtig weer mocht gaan wandelen. Door problemen met haar heup en rug was dat lange tijd niet mogelijk geweest. Haar eerste wandeling ging door het Pagedal in Stadskanaal. “Goh wat is dit toch leuk om te doen”, dacht ze tijdens die eerste wandeling. En dus volgden er meer wandelingen, door andere natuurgebieden. Ze begon onderweg foto’s te maken en deelde haar ervaringen op Facebook. Haar vrienden reageerden enthousiast en stuurden suggesties voor nieuwe wandelingen op. “Daar moet ik iets mee”, dacht Nathanja, in het dagelijks leven coördinator van de VVV voor de Veenkoloniën. Zo ontstond het idee om 50 natuurgebieden in Oost-Groningen te gaan bewandelen. Het werd een project van 1,5 jaar.

Borgerswold in de top drie

Ze is inmiddels klaar; ze liep door polders, door bossen, langs plassen en over de heide. “Ik zette vaak gewoon mijn auto ergens neer en bezocht lopend, zonder vooropgezet plan, een natuurgebied. Soms bleek er een route te zijn die ik kon volgen, soms ook niet.” Al lopend ontdekte ze zo veel, vaak ook voor haar onbekende, natuur. Het Borgerswold bij Veendam, Smeerling in Westerwolde en Midwolderbos bij het Oldambtmeer staan in haar top drie van wandelbestemmingen. Afwisselende natuurgebieden met wat beschutting waar je lekker door kunt wandelen. Nathanja: “In de Veenkoloniën vind je een ongekend wijds landschap met een heel eigen cultuurhistorie en in Westerwolde verrast de natuur je met mooie heidevelden en prachtige vennen. Juist die gevarieerdheid op een relatief kleine oppervlakte maakt Oost-Groningen tot een mooi wandelgebied.”

Routetips

Nathanja nodigt iedereen graag uit om in haar Oost-Groningen te komen wandelen. Tips en routes vind je op Oldambt, Westerwolde en Veenkoloniën. De wandelknooppunten in de provincie Groningen vind je op wandelen in Groningen. Voor liefhebbers van een langere route is er het Westerwoldepad en het Naoberpad.

Foto: Nathanja Mulder op pad met fototoestel

Steun ons