Wandelen van Estland naar Portugal

18 november 2015

Jose en Moiken op de E9De Portugese Jose en de Duitse Moiken wandelen over de Internationale Atlantische Wandelroute van Estland naar Portugal. Wandelnet bestuurslid Rob Franssen liep een etappe met ze mee en benoemde ze tot “ambassadeur van wandelend Nederland”.

Van Talinn naar Sagres

Het is een natte novemberdag als Rob Franssen de wandelaars Jose en Moiken ontmoet bij de witte kerktoren van Katwijk, pal aan de buitenste duinrand. Het weer deert ze niet echt, ze hebben al heel wat kilometers in de benen en zijn dus wel wat gewend. Ze vertrokken maanden geleden vanuit Tallinn in Estland te voet naar hun eindbestemming Sagres in Portugal, een tocht van 5200 km over de Lange-Afstand-Wandelroute E9.

Het is een dag met veel tegenwind maar het stel blijft de hele dag vrolijk kijken. Rob draagt in zijn rugzak een pannetje en brandertje mee en trakteert Jose en Moiken onderweg op een heerlijke, zelf gemaakte kop hete koffie. Eind oktober wandelde het tweetal bij Nieuweschans de Nederlandse grens over. Vanaf dat moment lopen ze over de LAW5, het  Nederlands Kustpad dat onderdeel is van de E9.

Over de afsluitdijk

Ze genoten van Groningen en Friesland, zeggen Jose en Moiken, ondanks de dikke mist die er op veel dagen over het land hing. De Afsluitdijk was een absoluut hoogtepunt op hun tocht; een hele dag wandelen over een rechte streep met links en rechts alleen maar water was een bijzondere ervaring. Het duingebied van Noord- en Zuid-Holland kwam daarna als een mooie verassing. Beiden spreken hun lof uit voor de routemarkeringen ter plekke, ze konden er voortreffelijk hun weg mee vinden.

Ambassadeur wandelend Nederland

Rob Franssen loopt mee met Jose en Moiken van Katwijk tot het station in Den Haag. Daar speld hij de wandelaars het wit-rood speldje van Wandelnet op en maakt ze zo tot ‘ambassadeur van wandelend Nederland’. Dan scheiden hun wegen: Rob gaat terug naar huis en Jose en Moiken gaan verder naar hun overnachtingsadres.

Meer weten over de tocht van Jose en Moiken? Lees meer op coastline.

 

Foto: Moiken en Jose bij de wegwijzer van Wandelnet in Den Haag

Steun ons