Wandelen zonder drempels

18 november 2016

informatiepaneel met blinde wandelaarWandelroutes zijn vaak onverhard en voorzien van hekjes of overstapjes. Dat kan knap lastig zijn als je een handicap hebt. Gelukkig zijn er organisaties die je informeren over de toegankelijkheid van wandelroutes.

natuur zonder drempels

Iedereen wil lekker kunnen wandelen. De organisatie Groen & Handicap onderzoekt de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Nederlandse natuur voor mensen met een beperking. Wandelroutes worden beoordeeld op hun bruikbaarheid, lastige obstakels worden geïnventariseerd. Het Beleefpad en het bezoekerscentrum op de Limburgse Brunssummerheide werden afgelopen oktober onder de loep genomen. Volgens de bezoekende commissie is de route geschikt mensen voor met een visuele beperking. Alle reden dus om daar eens te gaan wandelen. Lees het volledige adviesrapport Brunsummerheid in de nieuwsbrief van Natuur Zonder Drempels.

wel of geen hond mee

NS-wandelingen zijn bij alle wandelaars erg populair. Om het blinden en slechtzienden makkelijker te maken heeft Wandelnet de routebeschrijving en achtergrondinformatie als platte tekst in een download geplaatst. Via Robotekst.nl kan de tekst in gesproken tekst (mp3) worden omgezet. En er is een download waarin je kunt lezen op welke NS-wandelingen een hond is toegestaan. Wandelnet stelt na een onderzoek in 2014 wel dat je deze routes beter samen met een buddy wandelt. Lees meer over het onderzoek op Samen op (het) Pad.

Koninlijke Weg voor iedereen

Ga je toch liever een lange-afstands-route wandelen? Dan is er de Koninklijke Weg, een 170 km lange route dwars door Nederland die ook toegankelijk is voor mensen met een beperking. Niet alleen voor mensen in een rolstoel, handbike of scootmobiel, maar ook voor wandelaars met een visuele beperking. Er is ook een gesproken versie beschikbaar is. De wandelroute verbindt Paleis Noordeinde in Den Haag met Paleis Het Loo in Apeldoorn. Een prachtige route.

Foto: informatiebord voor wandelaars met een visuele beperking (Groen&Handicap)

Steun ons