Wandelinformatie haal je bij Martine

Martine is stafmedewerker beleid & kennismanagement bij Wandelnet. Wie cijfers of andere gegevens nodig heeft, is bij haar aan het juiste adres. 

Ben je een wandelaar?   
Ik vind het heerlijk om te wandelen. Maar met kinderen is het wandelen wel veranderd. De afstanden zijn korter geworden en we doen er ook langer over. Onderweg is er vaak allerlei spannends dat ontdekt moet worden en op een leuke plek willen ze gewoon lekker blijven om te spelen. Met een vriendin wandel ik wel wat langere afstanden, maar dat gebeurt minder vaak dan ik wel zou willen. 

Wat neem je mee op je wandeling?   
Altijd water, zakdoekjes en iets te etenEn mijn smartphone natuurlijk. Dat is mijn fototoestel en routekaart in één. Ieen onbekend gebied loop ik graag bestaande routes. Je komt dan vanzelf op leuke plekken en met de kinderen is het fijn om te weten waar je aan toe bent. Ik voorkom liever dat we dan opeens vijf km extra moeten lopen. Als ik het gebied ken, loop ik ook wel zomaar op de bonnefooi. In Nederland is verdwalen niet echt mogelijk.

Welke kennis kunnen we bij je halen?
Je kunt met alle vragen over de wandelaar en het wandelen in Nederland bij mij terecht. We kunnen landelijk maar ook per provincie een beeld schetsen van welke mensen er wandelen, hoeveel ze wandelen en hoeveel ze uitgeven. Dat weten we door gebruik te maken van landelijk onderzoek, het ContinuVrijeTijdsOnderzoek CVTO, dat mensen vraagt hoe ze hun vrije tijd besteden. In dat onderzoek laten we specifieke meelopen over het wandelen dat mensen doen. Waar lopen ze het liefst en maken ze korte of lange wandelingen? Verder verzamelen we informatie uit de samenwerking met hogescholen en publicaties van andere onderzoeken. En door het herhalen van onderzoeken, kunnen we ook trends en ontwikkelingen signaleren. De Nationale Wandelmonitor die Wandelnet publiceert, is gebaseerd op de uitkomsten van al deze onderzoeken.

Is er ook informatie te krijgen over de LAW’s en de Streekpaden?
Ja dat is er, we verzamelen informatie over het bekijken en downloaden van de LAW’s en de Streekpaden, zowel op het niveau van de routes als op het niveau van de trajecten. En dat doen we overigens ook van de NS-wandelingen die bij Wandelnet worden gemaakt. Zo weten we dat bij de routes het Pieterpad al jaren op nummer 1 staat. Op 2 komt dit jaar het Trekvogelpad, op 3 het Marskramerpad, op 4 het Pelgrimspad en op 5 het relatief nieuwe Groot-Frieslandpad. De populairste NS-wandeling van het afgelopen jaar is Land van Ravenstein.

Wat is een speerpunt in het beleid?
We zijn nu erg bezig met het vernieuwen en integreren van onze systemenVrijwilligers zullen dat zeker gaan merken. We willen bijvoorbeeld alles rond een route zo optimaal mogelijk inrichten. Het is nu vaak een proces met te veel stappen en verschillende planners en meldpuntenHet doorgeven en verwerken van wijzigingen door vrijwilligers moet eenvoudiger zodat problemen op een traject direct zichtbaar zijn en wandelaars dus over de meest recente informatie beschikken.

Werk je samen met vrijwilligers?
Met een relatief klein groepje. Mensen die willen meedenken of die veel ervaring hebben met onderzoek of het verwerken van data, zijn van harte welkom! Ik heb nu veel contact met Bert Boetes en Kees Rotteveeltwee vrijwilligers die meedenken over het ontwikkelen van een loopbalans. Dat moet een meetinstrument worden waarmee je kunt bepalen hoe wandelvriendelijk een gemeente is.

Wat is voor jou de grootste wandelvraag?
Ik zou willen weten hoe de digitale wereld het wandelen gaat beïnvloeden. Blijft gewoon lekker buiten wandelen genoeg? Of krijgen we een routedrone die ons de weg wijst en markering overbodig maakt? Moeten we misschien aan routes een virtuele component toevoegen om wandelaars een optimale beleving te garanderenDat soort dingen, daar ben ik heel nieuwsgierig naar

Steun ons