Wandelnet blij met behoud viaducten A2 Limburg

2 november 2016

A2 kaartGoed nieuws voor wandelaars in Limburg. Bij de verbreding van de A2 worden drie viaducten toch herbouwd. Ook het viaduct ’t Rooth, oostelijk van Sittard. Het Pelgrimspad hoeft haar route niet te verleggen.

Viaducten in het nauw

De A2 in Zuid- en Midden-Limburg wordt verbreed tot een autosnelweg met 2 rijbanen met ieder 3 rijstroken. De plannen zagen er niet goed uit voor wandelaars. Vijf viaducten tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide zouden komen te vervallen. Viaducten die door veel wandelaars en fietsers gebruikt worden. Zonder deze viaducten is de A2 voor hen een ernstige barrière in dit smalle deel van Limburg.

Overleg met Rijkswaterstaat

Het plan voor de verbreding van de A2 maakte veel los. Omringende gemeenten en bewonersorganisaties protesteerden. De Fietsersbond diende een zienswijze in en Wandelnet sloot zich daarbij aan. De omgevingsmanager van de A2, Jeroen Maas, nodigen zowel de Fietsersbond als Wandelnet uit voor een gesprek. Albert Melskens, belangenbehartiger in Limburg, ging graag op die uitnodiging in en lichtte het standpunt van Wandelnet toe. Minder viaducten betekent minder wandelmogelijkheden, het verder verhokken van het gebied en dus minder mogelijkheden om wandelend of fietsen over te steken naar de natuur aan de andere kant van de weg. Ook het Pelgrimspad, de populaire LAW van Amsterdam naar Maastricht, zou haar route moeten verleggen: van een prettig fiets-wandelpad naar een doorgaande drukke weg.

Plannen aangepast

De protesten hebben geholpen. Rijkswaterstaat ging weer in gesprek met de provincie en de gemeenten. De plannen werden aangepast. Het resultaat is dat bij het verbreden van de weg drie van de vijf viaducten zullen worden herbouwd. Daarbij is ook het viaduct 't Rooth, het viaduct dat het Pelgrimspad gebruikt om vanuit het Limbrichter Bosch bij Sittard naar de Maas komen. Het blijft dus fijn wandelen in Limburg.

Foto: route Pelgrimspad over de A2 tussen Sittard en Born

Steun ons