Wandelnet en Fietsersbond willen overwegen Heemstede openhouden

6 september 2013

Laantje van Leyduin ProRailProRail wil de overweg Laantje van Alverna in Heemstede sluiten. Ook de overweg Laantje van Leyduin ligt op het hakblok. ProRail zet zich in voor een veiliger spoornet, dus onbeveiligde overwegen worden opgeheven of beveiligd. B&W van Heemstede gaat hier mee akkoord zonder te denken aan de wandelaar en fietser die hier zijn rondje maakt.

Actiewandeling
Belangenorganisaties Wandelnet en Fietsersbond organiseren daarom op 14 september een protestwandeling. ”Deze overwegen zijn onmisbaar als recreatieve verbinding voor wandelaars en fietsers naar het strand en de duinen”, aldus Vladimir Mars namens Wandelnet.

Openbare weg
Kern van de zaak: de weg is een openbare weg. De gemeente zegt dat het een particuliere weg is. Maar dat zegt niet of er wel of niet een openbaarheid op rust. Immers, omdat het Laantje van Alverna en zijn overweg al meer dan 30 jaar bewandeld en bereden worden, is het daarmee volgens art. 4 lid 1 van de Wegenwet openbaar geworden.

Overtreding van de wet
“De gemeente geeft ProRail een vergunning voor het aanleggen van een ontsluitingsweg, maar ook voor het graven van slootjes aan weerszijden van de overweg. Graven in een openbare weg mag niet. De gemeente Heemstede en Prorail overtreden dan feitelijk de wet”, aldus Jaap Moerman van de Fietsersbond, afd. Haarlem en Regio.

Preventief handhavingsverzoek
Wandelnet en Fietsersbond hebben daarom vandaag een ‘preventief handhavingsverzoek’ aan de gemeente Heemstede gericht. De belangenorganisaties roepen hierin de gemeente als bevoegd gezag op om de openbaarheid te handhaven.

170 bezwaarschriften
Op 19 september houdt de gemeentelijke Commissie Bezwaarschriften een hoorzitting om 20.30 uur in het Raadhuis. De bezwaarschriften van maar liefst 170 bewoners zullen simpelweg worden afgedaan als niet terzake omdat ze geen zicht hebben vanuit hun huis op de overweg.

Oproep aan wandelaars en fietsers
Doe mee met de protestwandeling op 14 september, start om 11.00 uur bij overweg Laantje van Alverna in Heemstede. U kunt ook helpen als u al 30 jaar gebruik maakt van de overweg. Heeft u foto’s of kaartjes dat de overweg altijd open was voor een ieder? Stuur ze naar ons: heemstede@fietsersbond.nl

Steun ons