Wandelnet helpt bij behoud boerenlandpad Waskemeer

18 januari 2018

Boerenlandpad WaskemeerOok de komende jaren kun je wandelen over het boerenlandpad bij het Friese Waskemeer. Wandelnet sloot een overeenkomst met de pachter.

Overeenstemming pachter

Het gebruik van het boerenlandpad bij Waskemeer is voor de komende acht jaar veiliggesteld. Eind vorig jaar bereikten Wandelnet en Anton Uithoff, pachter van de landerijen van de Janssen-Stichting, overeenstemming over het instant houden van het pad door de weilanden van de stichting. Het boerenlandpad is een belangrijke verbinding tussen het Blauwe Bos bij Haulerwijk en de Duurwouderheide bij Wijnjewoude en is een essentieel onderdeel van het Groot-Frieslandpad. Wandelnet zette daarom een aan haar geschonken legaat in voor de onkostenvergoeding aan de pachter.

Structureel oplossen

Bindert Kloosterman, beleidsvrijwilliger voor Wandelnet in Friesland, is blij met het mooie resultaat. “Nu dit probleem is opgelost, hebben we weer tijd om te zoeken naar structurele oplossingen voor het behoud van boerenlandpaden in Fryslân. De provincie kent geen regeling meer voor boerenlandpaden. Er zijn ideeën om per provincie een soort fonds in het leven te roepen. Ik ben op zoek naar mensen die hierover willen meedenken”.

Boerenlandpaden

Een boerenlandpad is een deel van een wandelroute over het land van een boer, ook wel particulier agrarische grond genoemd. Als wandelaar over een boerenlandpad ben je te gast op het terrein van anderen. Er is geen uniforme markering voor de boerenlandroutes.

 

Foto: door de weilanden, boerenlandpad bij Waskemeer (Jan van Dalen)

Steun ons