Wandelnet tekent voor gezondheid

3 juni 2014

Op maandag 2 juni ondertekende Wandelnet samen met de wandelsportbonden KNBLO-NL en NWB een zogenaamde 'pledge' tijdens het WK Hockey in Den Haag. Deze plechtige belofte, in het kader van Alles is gezondheid..., is een initiatief van het Ministerie van VWS. Door middel van zo'n belofte geven de wandelorganisaties aan dat zij door hun werk bij willen dragen aan de gezondheid van Nederlanders.

Wandelnet tekent

Namens Wandelnet ondertekende Ankie van Dijk, coördinator belangenbehartiging, de pledge. Daarin staat aangegeven dat de wandelorganisaties meer willen gaan samenwerken. We zetten ons in om wandelen en gezondheid beleidsmatig meer met elkaar in verband te brengen voor beleid van overheden. Rijk, provincies en gemeenten spelen daarin een belangrijke rol. Dat is ook wat de initiatiefnota 'Een Stap Vooruit' van de Tweede Kamer-fracties van CDA, SP en PvdA uitademt. Alle overheidslagen moeten aandacht hebben voor de mens-te-voet. Om dat te ondersteunen maakt Wandelnet de komende tijd speciale kennisdossiers op wandelnet.nl over het belang van wandelen voor de gezondheid van Nederland.

Fitplanner

Voor wandelaars is een fitplanner gemaakt die is gekoppeld aan 10.000 kilometer Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden. Iedereen die op www.wandelnet.nl een route downloadt, kan direct zien hoe zijn of haar calorieverbruik zal zijn. Zo worden wandelaars op een leuke manier geattendeerd op het positieve effect van het lopen op hun gezondheid. 

Wandelen is gezond

Wandelen is immers gezond. Ruim 66% van de wandelaars geeft aan dat 'gezondheid' zelfs een belangrijke motivatie is om te gaan wandelen, naast ontspanning en natuurbeleving. Uit diverse onderzoeken uit binnen- en buitenland blijken de positieve effecten van wandelen op de gezondheid. Het algemene beeld is dat wandelen risico's vermindert op onder andere hartkwalen, diabetes en te hoge bloeddruk. Onderzoek van UMC Utrecht maakt bijvoorbeeld duidelijk dat het lopen van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela net zo effectief blijkt als het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen. Bovendien: hoe meer er wordt gewandeld, hoe minder de kans op obesitas.

Maar er zijn ook bewijzen dat wandelen dat wandelenpositieve mentale effecten heeft. Amerikaans onderzoek toont aan dat je met wandelen je geheugen kunt verbeteren en ook in de psychische gezondheidszorg worden niet voor niets beweegprogramma's met wandelen ingezet.

Omdat wandelen zo laagdrempelig en goedkoop is, kan deze vorm van bewegen substantieel bijdragen aan de gezondheid van Nederlanders.

Alles is gezondheid...

Alles is gezondheid... is een Nationaal Programma Preventie van het Ministerie van VWS. Tijdens het WK hockey in den Haag organiseerde zij samen met NISB en NOC-NSF het congres Let's celebrate Sport. Het ondertekenen van de pledges was onderdeel van dit congres dat werd georganiseerd voor alle wethouders van sport in Nederland.

Wandelnet komt graag in contact met organisaties die zich ook bezig houden op het raakvlak van wandelen en gezondheid.

Steun ons