Wandelnetwerk Getevallei en GR Haspengouw

9 maart 2016

wandelroute van het jaar belgieDe Wandeltrofee in België kent dit jaar twee winnaars: het Wandelnetwerk Getevallei en de Streek-GR Haspengouw.

hoogstaand aanbod

Vijf genomineerde streden om de titel Wandelroute van het Jaar. Ze maakten het de jury erg lastig: "Een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand aanbod dat onze keuze extra moeilijk maakte, zelfs in die mate dat we na ongeveer 720 kilometer testwandelen en heel wat uren vergaderen uitkwamen op een ex-aequo tussen twee genomineerden”.

Getevallei

De eerste winnaar is het Wandelnetwerk Getevallei, een project van de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. "De 250 km paden zijn met heel veel zorg uitgekozen en goed bewegwijzerd. Je komt door het historische stadje Zoutleeuw en over de knuppelpaden in het provinciaal domein Het Vinne. De bijhorende knooppuntenkaart is bijzonder goed gemaakt en staat garant voor een vlotte wandeling", aldus het juryrapport.

GR-Haspengouw

De tweede winnaar is de Streek-GR Haspengouw, een prachtige route door het fruitigste stukje van België. Het 180 km lange pad werd ontwikkeld door de vereniging Grote Routepaden en het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren; je loopt door afwisselende landschappen, kasteeldomeinen, karakteristieke dorpen en boomgaarden. "Mooi uitgekozen, rustige paden en prima bewegwijzering. Ideaal voor de langeafstandswandelaar," zegt de jury in haar rapport.

Pajottenland

Elk jaar kroont de Fiets en Wandelbeurs een Belgisch wandelinitiatief tot Wandelroute van het Jaar. In 2015 werd Wandelnetwerk Pajottenland uitgeroepen tot de eerste Vlaamse Wandelroute van het jaar.

 

Foto: winnaars van de Wandeltrofee België.

Steun ons