Wandelpad Joure wel openbaar

23 juli 2018

wandelpad De OmkromteHet voetpad De Omkromte tussen Joure en Langweer is wel degelijk een openbaar pad. Vereniging Moai Skarsterlân werd door de Raad van State in het gelijk gesteld.

Hekken

Wandelpad De Omkromte is geliefd bij de inwoners van Joure. Het is het laatste stuk van de oude weg naar Langweer. Wandelaars kregen de laatste jaren op het pad steeds vaker te maken met belemmeringen. Eigenaren van de grond plaatsten hekken en palen om de toegang en doorgang te verhinderen. Omwonenden bezitten namelijk het deel van het pad dat direct achter hun perceel ligt.

Wandelaars riepen de hulp in van de Vereniging Moai Skarsterlân om na te gaan hoe het zit met de openbaarheid van het wandelpad. Het feit dat de helft van de singel waarop het pad ligt 40 jaar geleden onderdeel was van een ruilverkaveling, maakte de status onduidelijk.

Openbaar

De vereniging Moai Skarsterlân stapte naar de gemeente De Fryske Marren. Het college van B&W oordeelde dat het pad niet openbaar was en besloot dan ook niet handhavend op te treden. Daarop stapte de vereniging naar de bestuursrechter die nu, ook na een hoger beroep door een bewoner/eigenaar, anders oordeelde. Volgens de rechtbank is het pad openbaar: het is de laatste jaren wel degelijk door wandelaars gebruikt en komt als openbare weg voor op de wegenlegger. De uitspraak betekent dat de gemeente nu moet optreden tegen omwonenden die hekken of hindernissen op het pad plaatsen.

Wegenlegger en verjaring

Wandelnet is regelmatig betrokken bij discussies over de openbaarheid van een pad. Ankie van Dijk, coördinator belangenhartiging bij Wandelnet: “Een pad is openbaar en voor iedereen toegankelijk als het op de gemeentelijke wegenlegger staat. Maar staat een pad niet op de wegenlegger dan kan het alsnog een openbaar worden door ‘verjaring’. Dat is het geval als het 30 jaren achter elkaar als pad in gebruik was. Vaak is het moeilijk aan te tonen. Je hebt bewijs nodig in de vorm van oude foto’s, historische kaarten en getuigenverklaringen.”

Meer informatie vind je in het dossier Wegenwet

 

Foto: belemmerde toegang aan noordeinde van De Omkromte (vereniging Moai Skarsterlân)

Steun ons