Wandelpaden voor Den Helder, Hollands Kroon en Schagen

29 april 2015

Op 22 april tekenden de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen een samenwerkingsovereenkomst om samen hun recreatief en toeristisch wandelnetwerk uit te breiden.

Boerenlandpaden en rustpunten

De drie gemeenten willen met de uitbreiding van hun wandelnetwerk het recreatief medegebruik van de landelijke omgeving stimuleren. Er zullen mooie boerenlandpaden en handige rustpunten worden gerealiseerd. Boerenlandpaden zijn onverharde paden langs de rand van een weiland of akker waar de wandelaar ongestoord kan lopen en genieten van het omringende agrarische land. Boeren krijgen hiervoor een vergoeding voor dit recreatieve mede gebruik via de boerenlandpadregeling van Provincie Noord-Holland. Een rustpunt is een plek op een boerenerf of een andere leuke locatie waar de wandelaar of fietser even kan pauzeren en, tegen een vrijwillige bijdrage, een kop koffie kan drinken, van een toilet gebruik kan maken en eventueel de elektrische fiets kan opladen.

Verhalen voor onderweg

Het wandelnetwerk zal de wandelaar ook wijzen op mooie, historische verhalen over plekken onderweg. Er wordt een koppeling gemaakt tussen het wandelnetwerk en de website Oneindig Noord-Holland met boeiende verhalen over het verleden. Zo vind je gemakkelijk informatie over de cultuurhistorie en archeologie van het gebied. Luister nu al eens naar het verhaal over de eendenkooi in Oudesluis.

In de periode 2015 - 2017 legt Recreatie Noord-Holland, in opdracht van de drie gemeenten, de nieuwe wandelroutes aan. Het regionale wandelnetwerk in de kop van Noord-Holland zal hierdoor uitgroeien tot een netwerk met zo’n 700 kilometer wandelroutes. Het zal aansluiten op het al gerealiseerde netwerk Waddenwandelen en op het vernieuwde wandelnetwerk Schagen-Stad. Meer informatie is te vinden op Wandelnetwerk Noord-Holland.

Foto: vertegenwoordigers van Den Helder, Hollands Kroon en Schagen tekenen de samenwerkingsovereenkomst

Steun ons