Wandelroute De Maasmeanders

De Maasmeanders is een prachtige route langs de Oude Maas. In veel opzichten is het ook een bijzondere route. Wim Hoezen, drijvende kracht achter de Maasmeanders, vertelt er graag over.

De Maasmeanders is een wandelroute van ruim 70 kilometer lang tussen 's-Hertogenbosch en Cuijk. Het is tegelijkertijd een nieuwe verbinding tussen het Maarten van Rossumpad en het meer oostelijk gelegen Maas- en Peelliniepad.

Wandelroute De MaasmeandersPuur en authentiek

“De route is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van lokale ondernemers”, vertelt Wim. “Het gebied is heel lang een voornamelijk agrarisch gebied gebleven, er is nog volop rust en ruimte en er zijn prachtige kleine dorpen. Het gebied is nog puur en authentiek.” Een aantal ondernemers in de voormalige gemeenten Lith en Oss staken daarom de koppen bij elkaar en ontwikkelden samen een wandelroute om zo het gebied te promoten.

Wisselende vergezichten

Wandelroute De Maasmeanders maakt gebruik van de wandelknooppunten in het gebied, de route volgen is dus erg gemakkelijk. Maar op veel plekken is het ook vrij struinen door de uiterwaarden, onverhard en met alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. “Verdwalen kun je eigenlijk niet”, zegt Wim. “Houd het Oude Maas in het vizier en het komt eigenlijk altijd weer goed. Over en langs de kronkelende dijk wandel je bijna vanzelf van het ene naar het andere dorp, met steeds wisselende vergezichten."

Wandelaars welkom

Wandelaars zijn echt welkom in het gebied. Veel, ja zelfs heel veel ondernemers langs de route hebben het keurmerk Wandelaars Welkom. Dat betekent dat wandelaars in hun bedrijf van harte welkom zijn en op extra service kunnen rekenen. Ze laten de bezoeker dan ook graag kennismaken met hun lokale producten, activiteiten en overnachtingsmogelijkheden. Een lekker streekbiertje, heerlijk uiteten of slapen in een leuke Bed & Breakfast, fijn hotel of mooie camping. Het is allemaal mogelijk.

Wandelroute De MaasmeandersAfwisselend landschap met eigen verhaal

Wat de wandelaar vooral niet moet missen? Dat vindt Wim een lastige vraag. Na enig aarzelen kiest hij toch voor het traject van 's-Hertogenbosch naar Lith. “Dat is toch wel heel erg mooi”, vindt hij. “En het plaatsje Ravensteijn, dat moeten de mensen ook gaan zien, een prachtig oud vestingstadje met een mooi historisch centrum.” Maar eigenlijk is het overal mooi, De Maasmeanders gaat door een erg afwisselend landschap dat een eigen verhaal te vertellen heeft.

Goede OV-mogelijkheden

De Maasmeanders leent zich bij uitstek voor dagtochten. De stations van 's-Hertogenbosch, Oss, Ravensteijn en Cuijck zijn prima begin- of eindpunten en er is ook een handige busverbinding door het gebied. “En je kunt er natuurlijk ook een rondwandeling van maken,” vult Wim aan, “langs de Oude Maas heen en door het achterland terug bijvoorbeeld.” Kortom, een route met veel mogelijkheden waar de wandelaar met open armen zal worden ontvangen.

Steun ons