Wandelroute kiezen

Er ligt een uitgebreid netwerk van wandelpaden in Nederland. Keuze is er daarom volop, maar hoe kies je nu de route die bij je past?

Wandelafstand

Een belangrijke factor bij de keuze van een route is natuurlijk de afstand. De een loopt nu eenmaal graag langer door dan de ander. Ook de wandelfrequentie speelt een rol. Incidenteel wandelen vraagt meer om een dagwandeling. Wandelt u vaak dan wordt een langeafstandwandelpad, waarvan u telkens een etappe aflegt, interessanter. In de routezoeker kunt u eenvoudig alle routes selecteren op lengte.

Motivatie

Wat is uw motief om te gaan wandelen? Lekker bijkletsen met vrienden, trainen voor de vierdaagse, genieten van de natuur of gewoon voor de dagelijkse beweging. Elke motivatie heeft zo zijn eigen weerslag op de routekeuze. Moet het in de buurt zijn of wilt u juist nieuwe gebieden verkennen. Heeft u behoefte aan een route die is voorzien van horecagelegenheden of baant u zich liever een weg door de ongerepte natuur? Heeft u een uitdaging nodig (bijvoorbeeld het hele Pieterpad lopen) of is een dagwandeling u al uitdagend genoeg? Liever alleen er op uit of lekker met een groep mee. Ken uw motivatie en uw ideale route is zo gevonden.

Omgeving

Veel Nederlanders wandelen graag in het bos of aan de kust door de duinen. Maar waar wandelt u graag? Misschien bent u op zoek naar een stadswandeling voor uw weekendje weg in Deventer of houdt u meer van het open boerenland. In Nederland kunt u alle kanten uit. Via onze routezoeker kunt u niet alleen zoeken op plaats, streek of type route. Laat u ook eens verrassen door te kijken naar het karakter. Of plan zelf een route langs een bepaald type bezienswaardigheden. Zo bepaalt u helemaal zelf hoe uw wandeling er uit ziet.

Seizoen

Sommige routes zijn mooier in een bepaald seizoen: bloesemtijd, bloeiende hei, een bos in herfsttooi enz. Ook kan het op een dag met flinke wind fijn zijn om een route te lopen die wat meer beschutting biedt dan het open land. het loont dus de moiet om van te voren goed naar het karakter van de route te kijken of dit gegeven in uw achterhoofd te houden bij het maken van een keuze.

Bereikbaarheid

De manier van reizen naar het startpunt heeft ook invloed op uw routekeuze. Zowel de auto als het openbaar vervoer hebben hun beperkingen. Rondwandelingen zijn het meest eenvoudig als je met de auto bent en daarom -vermoedelijk- ook erg geliefd. Lijnwandelingen stellen u voor de uitdaging weer terug te geraken bij uw auto aan het beginpunt. Vaak komt dit neer op een combinatie van auto en openbaar vervoer. Maar ook het reizen met twee auto's (een daarvan afzetten bij het eindpunt) komt voor. Bent u afhankelijk van het openbaar vervoer, dan is het prettig om een route te lopen die goed bereikbaar is. NS-wandeltochten zijn hiervan een uitstekend voorbeeld.

Routezoeker

Op deze website kunt u ongetwijfeld voldoende inspiratie op doen, via de routepagina's, webshop, de routezoeker en de planner. Maar raadpleeg ook eens andere wandelaars via het forum. Een goede start van uw zoektocht begint in het gedeelte Routes.

Steun ons