Wandelschoenen op kantoor

2 september 2014

Wandelschoenen op kantoorIk krijg vaak te horen 'wat leuk dat je bij Wandelnet werkt' en dat beaam ik dan ook altijd. Maar meestal zit er ook iets van een idee achter dat ik dan wel veel zou wandelen. En ook dat klopt, maar niet in kantoortijd. Net als ieder ander, moet ik mijn wandelingen uitstellen tot het weekend of er een vrije dag voor opnemen. Toch gebeurt het zo nu en dan dat ik met mijn wandelschoenen op kantoor verschijn...

Tweede Kamer

Afgelopen donderdag was zo'n dag. In plaats van 'mijn pak' aan te trekken voor een afspraak in de Tweede Kamer, trok ik die ochtend mijn wandelschoenen aan en stopte ik mijn IPad in een rugzak. Terwijl ik wel degelijk een afspraak had met een lid van de Tweede Kamer. Samen met het Fietsplatform hebben we vanuit Wandelnet in het zomerreces een aantal werkbezoeken georganiseerd voor Kamerleden.

Werkbezoek

Kamerleden zijn geïnteresseerd in ons werk en willen zich verder verdiepen in de materie rondom de initiatiefnota Een Stap Vooruit. En wij vertellen ze daar graag over! In een korte presentatie duiden we het belang van wandelen en fietsen voor Nederland en de Nederlanders. Maar de praktijk is natuurlijk buiten. Daar kun je zien hoe onze routes gemarkeerd worden, waar we letterlijk tegen aan lopen als er een nieuwe weg wordt aangelegd, hoe je op een leuke manier de stad in kunt lopen en hoe wandelpaden soms eenvoudig veiliger gemaakt kunnen worden. En natuurlijk willen we ook op dat terras bij die pluktuin van de eigenaren horen hoe veel baat zij hebben van een wandelroute langs hun bedrijf. Dat we dan ook een punt zelfgemaakt gebak moeten proeven, nemen we maar op de koop toe ;-)

Vrijwilligers

Donderdag liepen we een stuk van het Marskramerpad. Jan Herman en Bert, twee van onze beleidsvrijwilligers hadden het werkbezoek samen voorbereid en wandelden uiteraard ook mee. Gelukkig maar, want onze gast was vooral geïnteresseerd in het werken met vrijwilligers. Zijn stelling: 'vrijwilligerswerk moet een volwaardige plek krijgen in ons land'. En dat herkennen we vanuit Wandelnet! Al snel wordt in tijden van bezuinigen de oplossing in vrijwilligers gezocht. Alsof het niets kost, alsof het niet van waarde zou zijn. En daar zit de misvatting. Bij Wandelnet werken we al tientallen jaren met vrijwilligers. En ja, zonder hun werk zou het onbetaalbaar zijn. Maar we weten ook als geen ander wat er bij komt kijken; begeleiding en sturing, opleiding en coaching, waardering en onkostenvergoeding. En we kennen de waarde van vrijwilligerswerk, niet altijd in geld uit te drukken. Maar voor honderden mensen betekent het vrijwilligerswerk bij ons een zinvolle invulling van de tijd, een sociale activiteit en een manier om ervaring en kwaliteiten in te kunnen zetten, vaak ook na een professionele carrière.

Kantoorbaan

Op zo'n middag dat ik zelf ook weer even mijn wandelschoenen aan heb, weet ik ook weer waar ik het voor doe. Wandelen is voor heel veel mensen in Nederland een belangrijke activiteit en daar moet blijvend aan gewerkt worden. En als ik dan kijk naar onze vrijwilligers, dan ben ik daar hartstikke trots op. Ja, ik heb heel mooi werk bij Wandelnet, ook al gebeurt het maar zo heel af en toe dat ik op mijn wandelschoenen naar kantoor kom.

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons