Wat is de kwaliteit van een route?

2 februari 2016

Goeie vraag! Afgelopen week waren er maar liefst twee provincies die afzonderlijk deze vraag centraal stelden bij een bijeenkomst over routes. Maar het antwoord?

Kwaliteit

Het definiëren van het begrip 'kwaliteit' is nog niet zo eenvoudig. Wat voor de één kwaliteit is (onverhard voor een LAW'er), is voor de ander misschien geen kwaliteit (verhard voor een Vierdaagseloper). En bovendien hangen veel factoren ook met elkaar samen: een lang recht onverhard pad waar niets te zien is, lijkt geen kwaliteit. Maar een 'kroegentocht' waar je langs onveilige wegen loopt, is ook geen kwaliteit. Zoeken naar de 'ideale' wandelroute lukt simpelweg niet in alle streken.

Excell werkt niet

Vaak merk ik dat er gestreefd wordt naar een setje criteria die in een excell-bestand kunnen worden gescoord. Met het idee dat er dan 'onder de streep' vanzelf duidelijk wordt of een route wel of geen kwaliteit heeft. Een wat theoretische excercitie die in de praktijk nergens toe leidt.

Vakmanschap

Daarom houd ik een warm pleidooi voor 'vakmanschap'. Zelfs routes maken is een vak. Bij Wandelnet organiseren we cursussen, geven we handleidingen uit en hebben we op basis van jarenlange ervaring ook enig zicht ontwikkeld op de aspecten die van invloed zijn op de kwaliteit van een route. Want, hoe weeg je een onveilige oversteek en een bijzonder cultuurhistorisch pad langs een hippe theetuin? En ga je uit van de 'gegeven kwaliteit' of zet je je ook in voor het verbeteren van kwaliteiten?

Kwaliteitscriteria

Daarom hanteren we voor de ontwikkeling èn het beheer van de Lange-Afstand-Wandelpaden en Streekpaden een set van 'kwaliteitscriteria'. Zie het meer als een richtlijn, een handreiking, waarmee we werken aan een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau van routes.

En gelukkig hebben we met al onze vrijwilligers ook een hoop 'vakmensen' in huis!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. C.M.Louwerse

  Wat is de kwaliteit van een route?

  Een mooi voorbeeld dat de blog van Ankie illustreert:
  Het Grenslandpad LAW 11 (de oude route uit de gids 2004) liep in België 15 km. langs het Leopoldkanaal. Als je op elke meter van dat pad zou gaan kijken zou je zeggen: dat loopt hier fantastisch, onverhard, wat verhoogd boven het water van het kanaaltje en het land.
  Toch hebben we de route verlegd (gids 2014 kaart 02 t/m 08).
  Waarom? Er kwamen toch geregeld reacties van wandelaars: je loopt er inderdaad mooi, soms onder de bomen, maar steeds maar dat kaarsrechte kanaal, steeds maar het zelfde, is toch wel eentonig. Maar er kwamen ook geluiden, die dat helemaal niet bezwaarlijk vonden. Zo zie je maar wat voor de een geldt, geldt niet voor de ander.
  De paden die Grenslandpad nu volgt, zijn zeker niet eentonig. Afwisseling is toch een van de belangrijkste criteria, dat geldt niet alleen voor het landschap, maar ook voor de ondergrond, zo nu en dan een stukje verhard is soms wel eens "rustpuntje".(zeker na een pad waar je steeds diep in weg zakt!)
  De nieuwe route volgt toch nog 6 km. langs het kanaaltje, dus we hebben het zeker niet afgeschaft. We steken zelfs het kanaal nu een keer over met een trekvlot, dan zien we het kanaal en de oevers vanaf het wateroppervlak.
  Een bewijs dat we er goed aan gedaan hebben om het te veranderen is: de Belgen (GR 5 A) overwegen om mogelijk de nieuwe route ook te gaan volgen (GR 5A loopt al hele stukken samen met LAW 11)

  Chris Louwerse, padcoördinator Grenslandpad

Steun ons