Wat is er nou anders in Zuid-Limburg?

25 februari 2016

Afgelopen weekend was ik samen met mijn man in Zuid-Limburg. Hoewel ik bij Wandelnet werk, moet ik het toch echt van mijn vrije tijd hebben om zelf te wandelen. En weer of geen weer; afgelopen zondag tikten we de 20 kilometer aan. En dan kan ik het niet laten om met een 'werk-blik' naar onze wandeling te kijken...

Dwars door het land

Eén van de dingen die ik zo vreselijk leuk vind aan het wandelen in Zuid-Limburg, is dat je met een simpel draaihekje dwars door het land loopt. Ongewenst gebruik door fietsers wordt 'charmant' tegen gegaan en vee blijft binnen de afrastering. En niet op één plekje, maar gewoon overal!

Honden

Vlakbij Reijmerstok viel mijn oog op een bordje 'waakt u met ons mee? Onze dieren kunnen ziek worden van hondenpoep'. Er zijn elders in ons land ook bordjes met eenzelfde strekking, maar dan staat er 'honden verboden'. Allemaal met als doel om te voorkomen dat koeien de dierziekte Neospora krijgen.

Boerenlandpaden

Voor veel boeren die hun land nu niet openstellen voor wandelaars is juist deze dierziekte één van de overwegingen om geen boerenlandpaden aan te leggen. De risico's zijn klein, de gevolgen kunnen groot zijn. Maar het risico is tot nul te reduceren als wandelaars op deze stukken pad hun hond niet meenemen.

Risico

Tot zover misschien 'bekend terrein'. De ervaring leert dat het 'risico' op Neospora blijkbaar in sommige delen van Nederland zwaarder weegt dan in het zuiden van Limburg. Maar wat is er nou anders in Zuid-Limburg?
Is het de historie?
Heeft de cultuur er iets mee te maken?
Speelt de belangenafweging in deze toeristische regio anders?
Lezen Limburgers de verbodsbordjes beter?

Oproep

Het was een dagje vol blubber, hoogteverschil, rust, aangenaam gezelschap en een tikkeltje werk ;-) Ik heb er vol van genoten!

Maar ik wil hierbij een oproep doen aan alle wandelaars in Nederland met een hond: neem je hond niet mee op paden waar dat verboden is en leef de aanlijn-regels na die op sommige paden gelden. Ze zijn er niet voor niets! En het maakt dat we deze bijzonder mooie wandelpaden in Nederland kunnen behouden...!

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons