Wat mij opviel tijdens de Avond4Daagse... als moeder en Wandelnetter

23 juni 2015

Afgelopen week maakte ik de avondvierdaagse van dichtbij mee. Onze oudste liep voor het eerst mee, dus een trotse moeder! Maar ik kom het ook niet laten even naar de wandelbelangen te kijken ;-) En ziehier wat me opviel:

Wandelen is voor kinderen

Vaak heb ik in mijn werk te maken met het vooroordeel, dat wandelen voor 50-plussers is. En dat is ook zo (de helft van de wandelaars is ook 50-plus), maar onze avondvierdaagse in Vathorst brengt gewoon 2.500 kinderen van 7 verschillende scholen op de been! De moeder in mij ervoer complete chaos en drukte bij het wegbrengen, maar de Wandelnetter in mij keek vol bewondering naar al die kids die aan de wandel gingen.

Ikea

De avondvierdaagse in Vathorst bewees dat je ook op een leuke manier door je eigen wijk kunt lopen! Met de Ikea als hoogtepunt; dwars door de parkeergarage (waar de auto's uit weg waren) en op parkeerdek 1 een enthousiaste ploeg medewerkers die broodjes worst aan alle deelnemers uitdeelden. En beneden de fanfare van Hooglanderveen die de sfeer er goed in bracht. De moeder in mij genoot van deze creatieve route en de Wandelnetter in mij dacht aan de organisatie erachter.

Schoenen

Onze zoon huppelde de eerste avond letterlijk over de 'finish'. En dat hij de laatste avond wat bleekjes eindigde, had weinig met de afstand te maken, maar alles met vier avonden (te) laat naar bed gaan ;-) Maar ik zag ook verschillende kinderen op flutschoentjes strompelen, klagen over een blaar. De moeder in mij had met ze te doen, de Wandelnetter in mij dacht aan de ouders; zouden ze echt nooit met hun kind lopen?

Thema gezond

Van de school kregen we een wervende mail voordat de avondvierdaagse begon: dit jaar het thema 'gezond'. Dus met snoeptomaatjes, gezellige liedjes, schmink en een bosje bloemen dacht ik een eind te komen. Tot de laatste avond... De moeder in mij zorgde voor een beschaafd zakje snoepjes voor onderweg en een zelfgemaakte Minion-medaille, maar de Wandelnetter in mij vroeg zich af waar het effect was van de 'gezond-campagne'...
Zo veel kinderen liepen krom van de snoepkettingen, zakken chips en zoetigheid... Op het gênante af. Zowel de moeder als de Wandelnetter in mij schrok van deze bizarre vertoning.

En, hoe was jouw Avondvierdaagse dit jaar?

Ankie

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.
 1. bbrinkman@nivon.nl

  Hier in Leidschenveen -Den Haag waren het er ook weer veel. De avondvierdaagse is een mode folklore die helemaal aanslaat. Mooi om te zien dat er zo'n sportactiviteit zonder competitie mogelijk is, ook al gaat steevast een groep van circa 50 kinderen rennen om de eerste plaats. Veel kinderen op sportschoenen, maar dat gaat ook goed. Bij de EHBO bleef het weer rustig.

  Wat mij opvalt is dat de organisatie enerzijds steeds professioneler wordt, ook qua marketing en sponsoring. Aan de andere kant is de aandacht voor veiligheid afgenomen. De klaar-overs hebben vaak geen idee waar ze mee bezig zijn, letten meer op de kinderen dan de rest van het verkeer en sommige oversteken zijn niet zo slim gekozen. Goed dat dat een aandachtspunt blijft bij de ontwikkeling van onze wandelroutes.

  Wel opvallend dat het steeds meer een avondvreetdaagse wordt. Ouders stoppen hun kinderen veel snoep toe, de helft van de sponsors staan met ijs, snoep, koek en dat soort dingen langs de route en een paar anderen met appels.

  Al met al een mooie nieuwe folklore, waarbij tot de pubertijd kinderen op een leuke manier gaan wandelsporten. En voor de meeste ouders kan deze beweging ook geen kwaad. volgend jaar met de oudste een leuk alternatief bedenken. Volgend jaar is het voor haar echt niet meer cool.

  Mijn vraag: kan wandelen voor jongeren cool zijn?

Steun ons