Waterliniepad en Streekpad Stelling van Amsterdam samengevoegd

22 februari 2019

Waterliniepad WandelnetEen vertrouwde naam maar toch een nieuwe wandelroute: het Waterliniepad. In dit Lange-Afstand-Wandelpad zijn twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en Streekpad Stelling van Amsterdam samengevoegd tot één aantrekkelijke route.

In een ’s-vorm’ wandel je van Volendam via Utrecht naar Dordrecht langs de voormalige verdedigingslinies de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Het gehele traject is op vele punten vernieuwd en verbeterd.

Forten open voor wandelaars

Wie het Waterliniepad gaat wandelen, weet een ding zeker; alle wandeldagen zijn doordrenkt van historie. Bij geen ander wandelpad komen de verdedigingslinies zo goed naar voren als bij deze route. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting.

Fraaie steden en oude vestingstadjes

Het Waterliniepad is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het Nationale Park de Biesbosch.

UNESCO Werelderfgoed

De Stelling van Amsterdam is al UNESCO Werelderfgoed sinds 1996. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is in 2019 door Nederland voorgedragen voor UNESCO Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen vormen ze hopelijk in 2020 één UNESCO Werelderfgoed: ‘Hollandse Waterlinies’.

Presentatie route en gids

De presentatie van de route en gids vindt op vrijdag 1 maart plaats op de Fiets en Wandelbeurs. Vanaf die dag is ook de gids van het Waterliniepad verkrijgbaar in de webwinkel van Wandelnet.

Steun ons