Westerborkpad wordt LAW

Binnenkort voegen we een nieuwe parel toe aan het netwerk van Lange-Afstand-Wandelpaden: het Westerborkpad. De 342 km lange route loopt van Amsterdam naar Kamp Westerbork en is gemarkeerd (in één richting) met de bekende wit-rode markering met daarin toegevoegd 'het prikkeldraadje': het symbool van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op 19 juli verschijnt de gids.

Vijf jaar geleden werd het Westerborkpad geopend door onze collega's van de KNBLO-NL (nu KWBN). Padcoördinator Johan Vellinga is vanaf het prille begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het pad. Hij vertelt u graag over de ontstaansgeschiedenis en de inspiratiebron van dit historische pad.

Inspiratiebron

"Het Westerborkpad is geinspireerd op de wandeling die Jan Dokter, de initiatiefnemer van het pad, in 2005 maakte. Ter nagedachtenis aan de twaalf familieleden die hij in de Tweede Wereldoorlog verloor, liep hij de route van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Hooghalen. De route volgt de spoorlijn die toentertijd gebruikt werd om joden naar dit doorgangskamp te vervoeren. Na het verhaal van Jan Dokter was ik direct bereid om hem te helpen bij het realiseren van een officiële wandelroute langs deze spoorlijn. Jan de Jonge, een wandelmaatje van Jan Dokter en mij hielp ons hierbij."  

Spoorlijn is rode draad

"Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vroeg ons om in de route een 80-tal objecten, die herinneren aan de jodenvervolging en die verspreid langs de route liggen op te nemen. Een ander verzoek was om zowel links als rechts niet meer dan vijf kilometer van de spoorbaan af te wijken, want de spoorlijn is de rode draad in het verhaal."

Pad met geschiedenis

"Het Westerborkpad is een pad met geschiedenis. Ruim 100.000 joden werden hierlangs per trein vervoerd naar Kamp Westerbork. Slechts 5000 keerden er terug. Om respect te betuigen aan de nabestaanden is de route in tegenstelling tot andere LAW's maar in één richting gemarkeerd. Onderweg heeft u de kans om meer te leren over een aangrijpend stuk geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Het pad voert onder andere langs monumenten, onderduikadressen, struikelstenen en synagogen. Het is de moeite van het wandelen waard: het Westerborkpad behandelt een stuk geschiedenis uit een tijd die nog niet eens zo ver achter ons ligt."

Opnieuw gemarkeerd

Wit-rode markering Westerborkpad"Om het pad toe te kunnen voegen aan het LAW-netwerk, moest deze opnieuw gemarkeerd worden met de bekende wit-rode markering. We kozen ervoor om hierop het prikkeldraadje af te beelden, het kenmerk van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. We zijn erg blij dat er nu ook een nieuwe gids verschijnt. Vanaf het begin is het pad een groot succes en de tweede druk is alweer een tijdje uitverkocht. En dat is jammer, want het is terecht een bijzonder pad!"

Op 19 juli verschijnt de vernieuwe routegids. Het pad is geschikt voor mensen met een rolstoel. Daarnaast is er aan het Westerborkpad een 'luisterpad' verbonden: op 40 punten langs de route kunt u het verhaal horen van mensen die de geschiedenis van Westerbork hebben meegemaakt.  

 

 

 

 

 

 

 

 


De route is rolstoeltoegankelijk

Steun ons