Wie heeft de sleutel?

20 maart 2014

Gaat het bos op slot? De discussie is hoogstactueel. De landelijke overheid bezuinigt. Ook op natuur. Maar groen is toch ook belangrijk, dus de overheid kiest een beetje.

Minder geld

Er is nog wel geld, maar dan vooral om de natuur te beschermen. Belangrijk natuurlijk, want als 't er straks niet meer zou zijn... Om de natuur te kunnen 'beleven' is minder geld. Althans: minder geld van de overheid. En daar zit 'em de crux.

Beleven

Eerst even iets over 'beleven'. Daar bedoelen 'ze' bij het Ministerie van Economische Zaken - want daar valt Natuur tegenwoordig onder - mee dat natuur ook belangrijk voor mensen is. En dat weten we (en voor als je het nog niet weet: kijk even 1 min 26 aandachtig).

Maar met beleven wordt ook bedoeld dat je de natuur 'in' mag. Bijvoorbeeld om te wandelen, denken we dan bij Wandelnet! Maar natuurlijk ook om te gaan fietsen, met je hond of je kind te rennen, of om jezelf uit te laten, vogels te spotten, foto's te maken, paard te rijden of lekker even op een bankje van de zon te genieten. Vanzelfsprekend!

Op slot

Maar is wandelen in het bos wel zo vanzelfsprekend? Wat nou als straks de deur van natuur op slot gaat? Misschien wel met een groot hek er om heen. Maar misschien wel ook met een voordeur, waar je een sleutel voor nodig hebt. Of waar je eerst moet betalen om naar binnen te kunnen. 

Ik ben er nog niet zo bang voor, maar ik ben wel op mijn hoede. Staatssecretaris Dijksma heeft in een brief laten weten dat haar ministerie het belangrijk vindt dat Staatsbosbeheer zorgt voor 'basisvoorzieningen' voor wandelaars en fietsers. Maar ja, wat zijn 'voorzieningen' dan eigenlijk? Een pad, een wegwijzer, een parkeerplaats, een bankje, een prullenbak, routes, een boswachter, een informatiepaneel, een verbodsbordje,...

Buitensportpas

En toch vindt er discussie plaats over 'basisvoorzieningen voor buitensporters' waar wij ook vanuit Wandelnet mee worden geconfronteerd. Voor het paard rijden in het bos wordt nu nagedacht over een zogenaamde 'buitensportpas'. De ruiter betaalt voor een pasje dat hij nodig heeft om in het bos paard te kunnen rijden. En een deel van dat bedrag gaat dan naar 'terreinbeheerders' (zoals Staatsbosbeheer) voor 'voorzieningen'.

Het is niet nieuw; er zijn al verschillende plekken waar 'gebruikers betalen'. En waar de discussie nu start met de paardensport of het mountainbiken, die vraag komt ook automatisch in de richting van wandelen en fietsen.

Sleutel'bos'

Het bos is voor iedereen! Want, hoe zou dat moeten als iedere Nederlander die graag in het bos wandelt een sleutel nodig heeft. Of erger nog: een hele sleutel'bos'. Een sleutel voor Staatsbosbeheer, een sleutel voor Natuurmonumenten, een sleutel voor het pad van boer Aantjes, een sleutel voor...

Wie heeft de sleutel?

Betalen om de natuur in te kunnen. Vooralsnog is het voor wandelen op grote schaal niet aan de orde. Maar de discussie wordt wel aangezwengeld. Ik geloof voor wandelen niet in een 'buitensportpas'. De komende dagen zal ik voor Wandelnet eens wat voors een tegens op een rijtje zetten.

Want toch is het zinvol om eens met elkaar na te denken over de 'betaalbaarheid'. 

'Wie heeft de sleutel'?

 

 

Ankie
coördinator belangenbehartiging
Wandelnet

Reacties op deze blog:

Inloggen of registreren (gratis) is nodig om een reactie of bericht te kunnen plaatsen.

Er zijn nog geen forumberichten over dit onderwerp.

Steun ons